„Памет за утре“ запознава младежи със сгради на комунистическия режим в София

ТОП новина

Професионални историци си поставят за цел да запознаят българските младежи с историята на девет сгради, емблематични за времето на комунистическия режим. Обиколката в София е под надслов „Памет за утре“, а неин организатор  е журналистът Калин Манолов. Тя е адресирана към хората, които нямат спомени от режима преди 1989-та година.

„Първата сграда, за която младежите ще чуят лекция от професионален историк е х-л „Славянска беседа“, обясни за „Хоризонт“ журналистът Калин Манолов.

„Където веднага след 9 септември 1944 г. е първият щаб на народната милиция и неин зам.-началник е бъдещият диктатор Тодор Живков“, добави той.

Следващата спирка е мястото, където беше мавзолеят в столицата.

„След  това ще отидем до главно управление „Сили“, където от 1947 до 1971 са били арестите на Държавна сигурност“.

Следват още няколко спирки, включително бившият партиен дом.

„Ще минем през катедралния храм „Св. Неделя“, където беше направен най-големият атентат в европейската история през миналия век“.

Обиколката ще приключи до мемориала на жертвите на комунистическия режим.

„Този поход, който ще направим няма намерение да убеждава никого в едната или другата истина, а просто да разкаже. Това е един раз, който да послужи за основа за следващите техни рефлекси, ако мога така да се изразя“, каза Калин Манолов.

Сборният пункт е от 11 ч. в градинката на Кристал в столицата.

В Пловдив, на площад  „Стефан Стамболов“, Съюзът на репресираните от комунистическия терор организират поклонение в памет на загиналите след 9 септември 1944 година. Позовавайки се на официални документи, от организацията подчертават, че само в Пловдивска област са били избити над 1300 души, но липсва информация за още стотици, загинали без съд и присъда.