Безплатен градски транспорт в Истанбул за началото на учебната година

Европа и Светът

В понеделник, 9 септември, градският транспорт на мегаполиса Истанбул ще превозва безплатно в часовете между 6 часа сутринта и 14 часа след обяд. Автобусите, метро линиите, метробусите, електрическият влак „Мармарай“, корабите и катамараните ще превозват безплатно в посочените часове. Изключение ще има само за автобусните превози, обслужващи двете летища на Истанбул.

Това съобщи кметът Екрем Имамоглу.

Мярката е заради началото на новата учебна 2019-2020 година, която започва утре, една седмица по-рано от обичайната дата 15 септември.

Със започването на новата учебна година трафикът на мегаполиса става още по-натоварен заради стотиците бусчета, превозващи учениците, които сутрин и вечер се вливат в и без друго натоварения трафик на мегаполиса и се създават огромни задръствания.

За да си избегнат задръстванията и за улеснение на гражданите, общественият транспорт преминава от утре, 9 септември, на зимен график, който включва увеличаване на транспортните средства и намаляване на интервалите, през които се движат, допълни кметът.