Есенната сесия на парламента започна с упреци

ТОП новина

Есенната сесия на Народното събрание започна днес с упреци. В обръщението си от трибуната на парламента президентът Румен Радев отправи критики към изпълнителната власт и призова за засилен контрол от страна на парламента. От своя страна управляващите го упрекнаха в поставяне на разделителни линии между институциите.

Декларациите на политическите сили с приоритетите за новия сезон преминаха под знака на предстоящите местни избори и дебатите за финансовата рамка за догодина.

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира критичните послания, с които започна политическият сезон. В началото на редовното заседание на кабинета Борисов заяви:

„Напочиваха се август месец, ние докато работихме и сега, докато ги забележат, трябва да излязат и да изговорят маса глупости, но няма да си хабим енергията да им отговаряме, така че да продължават“.

Обръщението на президента Радев

Тържественото начало на осмата сесия на 44-ото Народно събрание, започнала с призиви на председателя на парламента Цвета Караянчева за запазване на добрия тон и конструктивна работа, премина в словесен сблъсък между президента и управляващите.

Държавният глава Румен Радев се обърна към народа и народните представители като настоя с нужната промяна да засили гражданския парламентарен контрол върху изпълнителната власт като подчерта, че такава промяна не може да бъде дело на една личност. Той прогнозира тежка и натоварена сесия. И Изложи свое предложение за представяне на ежегоден отчет от страна на правителството в парламента, за ежемесечен блиц контрол на министър-председателя, за повече административна независимост на местната администрация, повече правомощия на президентската институция в технологията на законодателния процес.

Радев призова за пресичане, по думите му, на безконтролното харчене на излишъка, за промени в изборното законодателство, за въвеждане на машинно електронно гласуване. И още какво каза държавният глава:

„Времето за промяна неумолимо изтича… Затова и моят призив е още сега, в тази парламентарна сесия да се концентрират и усилията за важни за бъдещето на страната решения. Ако това не се случи или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото“.

Отговорът на управляващите

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отвърна на критиките на държавния глава с думите, че присъствието на държавния глава при откриването на есенната сесия на парламента е можело да бъде знак за диалог между институциите за едно начало за утвърждаване на техния авторитет, но се е превърнало в разделителна линия.

„Тази разделителна линия – отново с два милиона български граждани, които са гласували за това коалиционно управление, ги остави извън пределите на интереса на президентската институция. Все пак президентството има още две години. Разчитам на политическия опит на госпожа Йотова, за да може да се намерят тези разумни решения, които да помогнат на този президент да остане в историята на президентската институция не като президентът, който е бил най-негативен, който е отправял най-много заплахи за обществения мир, като президентът, който е девалвирал институцията вето, а именно като президент, олицетворение на единството на нацията“, каза Дариткова. Сред присъстващите в парламента беше и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Дариткова призова парламента да не се превръща в поле за предизборна пропаганда и постави акцент върху политики за преодоляване на ниските доходи.

БСП обяви конституционна жалба

Лидерът на БСП Корнелия Нинова започна със заявката да внесат конституционна жалба за начина на харчене на държавни пари с постановление на Министерски съвет.

„Допускаме, че това ще се засили като порочна практика с наближаването на президентските избори. Джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването през прозореца за партийни цели и за избори на подходящи кметове“, каза тя

Нинова отправи питане към премиера Борисов кой колективен орган в държавата е решил, че влизането ни в Шенген не е приоритет по повод изказването на Борисов вчера в Берлин и допусна, че позицията му е свързана с това, че не ни искат заради грешки.

ДПС настоява за програма за догонващо развитие

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ окачестви присъствието и правенето на обръщение на държавния глава Румен Радев в парламента като добро начало за възстановяване на диалога между институциите и отново повтори тезата на движението за необходимостта от програма за догонващо развитие:

„Още преди една година предупредихме, държавността е в колапс. Войната – междуинституционална и вътрешноинституционална изцежда и остатъците от разум в правенето на управленска политика.“

От „Обединени патриоти“ искат ревизия на постигнатото и неизпълненото

Съпредседателят на групата „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов подчерта, че не е важно кой управлява, а какво се прави за гражданите и заяви, че трябва да се направи ревизия за постигнатото и неизпълненото в управлението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки като коментар за разделението в редиците на патриотите с изключването на „Атака“ подчерта, че парламентарната му група може да се окаже втора или трета политическа сила в парламента.

Марешки предизвиква държавния глава

Той определи подадената оставка на Мая Манолова като мъжка постъпка и отправи предизвикателство към държавния глава Румен Радев да последва примера ѝ и да се включи в надпреварата за София с аргумента, че истинската промяна започва с победа в столицата.

Приеха оставката на Мая Манолова

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви за постъпилото искане на Манолова да бъде освободена предсрочно от поста национален омбудсман и считано от днес това вече е факт.

До избирането на нов омбудсман функциите ще изпълнява заместник омбудсмана Дияна Ковачева, която утре ще положи клетва в Народното събрание.