Британски депутати се опитват да блокират Брекзит без сделка

ТОП новина

Британските депутати ще се опитат днес да блокират Брекзит без сделка на 31 октомври като внесат законопроект в Камарата на общините. Ходът на опозицията се подкрепя от около 20 депутати от Консервативната партия на Борис Джонсън.

Премиерът предупреди, че ако правителството загуби гласуването в парламента, той ще свика извънредни общи избори на 14 октомври.

По-късно днес депутатите подновяват работата си в Камарата на общините, където се очаква да внесат процедура за изземане на дневния ред от правителството, след което да внесат законопроект за блокиране на Брекзит без сделка.

С помощта на около 20-те разбунтували се тори опозицията има шанс да прокара проектозакона в парламента.

Външният министър Доминик Рааб защити Борис Джонсън за изявлението му, че не може да позволи ново отлагане на Брекзит и критикува подготвения от противниците на премиера законопроект за спиране на Брекзит без сделка.

„Мисля, че този законопроект е много безразсъден и безотговорен и целта му е да отмени или най-малкото да забави Брекзит. Ние искаме страната да продължи напред и да постигане напредък в преговорите с ЕС“, каза той.

Рааб допълни, че депутатите само дават грешен сигнал на Брюксел, че Брекзит няма да се състои.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви, че не се страхува от общи избори, които, по неговите думи, ще спечели.

Лейбъристите, които по принцип приветстват провеждането на избори, обаче едва ли ще подкрепят искането на Джонсън, защото първо искат да осигурят избягването на сценария без сделка.

Тази сутрин бившия министър на финансите Филип Хамънд, един от бунтарите, заяви, че в парламента има необходимото мнозинство законопроектът да бъде одобрен.

Що се отнася до предупреждението на Борис Джонсън да свика общи избори, това може и да не се случи, тъй като мярката трябва да бъде подкрепена от две трети от депутатите. А както стана ясно, опозицията предпочита първо отлагане на Брекзит, а след това общи избори.

Пред Даунинг стрийт премиерът заяви късно в понеделник, че с подкрепата на депутатите на срещата на върха на ЕС на 17 октомври той може да постигне промени в сегашното споразумение, договорено от Тереза Мей и отхвърлено три пъти в Камарата на общините.