Кемниц опитва да се откъсне от ксенофобията

Европа и Светът

Как да оправи имиджа си град като Кемниц, чието име всички научиха миналата година? Тогава в центъра на източногерманския град бе намушкан с нож и убит 35-годишния германец Даниел Хилих. Миналата седмица за убийството бе осъден 24-годишен сириец. Случаят предизвика вълна от протести и контрапротести. От тогава Кемлиц е символ на растящата ксенофобия в Германия.

Източна Германия е бастион на неонацистите. Това е всеобщо мнение на западногерманците още преди събитията от миналото лято. Антимигрантските шествия само затвърдиха това впечатление. Мъже в черно с бръснати глави и татуирани свастики – това са образите от телевизионните репортажи, които оживяват пред очите на германцике като стане дума за Кемниц.

Възходът на крайнодесните е проблем за цяла Германия, смята жител на града. Последният митинг „Ние сме повече от вас“ срещу ксенофобията събра над 20 000 души в Кемниц.

От своя страна крайнодясната „Алтернатива за Германия“ оглави протестите срещу либерално настроените към мигрантите. Партията иска сега да влезе в управлението на Саксония. Социолозите ѝ дават втора позиция в местния парламент и по всичко личи, че без нея в Дрезден трудно може да се състави правителство.

Кметът на Кемниц Барбара Лудвиг посочи, че градът се мъчи да се откъсне от ксенофобията. Градът ще се кандидатира и за Европейска столица на културата.