Георги Касчиев: Ако се стигне до строеж на АЕЦ „Белене“, може да има негативни последици за страната

В десетката

Обезпокоително е цялостното отношение на правителството и парламента към ядрените въпроси, каза пред БНР ядреният физик д-р Георги Касчиев, бивш председател на Комитета за използването на атомната енергия за мирни цели, работил е и в Института за изследване на риска към Виенския университет. В коментар за проекта АЕЦ „Белене“ той заяви, че държавата не е достатъчно добре подготвена и ако се стигне до строеж на централата, това може да има негативни последици за страната:

“При нас гаранцията за ядрена щета е възможно най-ниската в Европа. Тя сега е само 100 млн. лева. Ако стане в бъдеще някаква авария и щетите възлязат на 1,1 милиарда лева. 100 млн. ще платят те – собствениците. Всичко останало ще плащаме ние. Също не е уреден въпросът за събиране на вноски за изграждане на крайно хранилище, геоложко – за погребване на високоактивните отпадъци, как да се третира обработеното гориво“, каза Касчиев в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“.

По думите на Касчиев Стратегията за управление на горивото не се изпълнява, въпреки че е приета от Министерския съвет: „Вече пета година вместо да се изпратят за преработка минимум 250 тона гориво, са изпратени само 27,5 тона. Тези неща, за съжаление, смятам, че ще бъдат използвани много ефективно от компаниите на Русия и Китай и ще си извоюват такива привилегии и за в бъдеще, ако се стигне до строеж на централата, които после ще легнат на гърба на следващите поколения, а става дума за милиарди евро“.

Според експерта е притеснително участието на „Росатом“ в проекта „Белене“, защото това е компания, която обединява всички дейност в Русия по мирния и по военния атом: „В частност те разработват оръжия, които са с цел да унищожат, да изпепелят техните врагове, на първо место това са страните от НАТО. Те създават оръжия срещу нас, а ние ги каним тук да правят ядрена централа“, заяви Касчиев. Той изрази мнение, че след инцидента край Архангелск, Северозападна Русия, в който загинаха експерти от „Росатом“, компанията не трябва да се допуска до учестие в процедурата за АЕЦ „Белене“.

Днес се отбелязва Международният ден за действия срещу извършването на ядрените опити. Той е учреден през 2009 година от ООН по инициатива на Казахстан – страната, за която може да се каже, че е най-засегната в мирно време – от извършените в продължение на 40 години почти 500 взрива на изпитателния полигон Семипалатинск.