Над 1 милион подписа събра петиция срещу плана на Джонсън за разпускане на парламента

ТОП новина

Решението на британския премиер Борис Джонсън да разпусне парламента предизвика гневни улични протести, петиция с над 1 милион подписа срещу мярката и съдебен иск за преразглеждане на решението.

От правителството заявиха, че петседмичното разпускане на парламента от 9 септември до 14 октомври все още позволява време за дебати по Брекзит. Критиците обаче смятат, че това е недемократичен опит да се попречи на депутатите да блокират излизането на Великобритания от ЕС без сделка.

Началникът на правителствената служба Майкъл Гоув заяви за Би Би Си, че решението, което вчера бе одобрено от кралицата, в никакъв случай не е политически мотивирано.

Лидерът на парламентарното мнозинство Джейкъб Рийс-Мог посочи, че тази парламентарна сесия е една от най-дългите в историята с нейните близо 400 дни и е правилно да бъде прекратена като се даде начало на нова от 14 октомври.

Действията на властите обаче бяха остро критикувани от опозицията, а водещата кампания срещу Брекзит Джина Милър, която вече веднъж спечели съдебна битка с министри за член 50 от Лисабонския договор, внесе иск в съда за преразглеждане на решението на Борис Джонсън.

Междувременно лидерът на шотландските консерватори Рут Дейвидсън обяви, че ще подаде оставка в знак на несъгласие с нейния партиен лидер и премиер, а това се преценява от експертите като сериозен удар за Борис Джонсън.

Онлайн петиция срещу обявеното от Джонсън разпускане на парламента заради Брекзит надмина един милион подписа за няколко часа.

При над 100 хил. подписа петициите трябва да бъдат разглеждани от депутатите.

Според проучване на сайта Ю Гов само 28% от хората поддържат решението на Борис Джонсън, а 47 на сто се обявяват срещу подобна стъпка при настоящите условия.