Болница отваря врати за ученици с интереси към медицинските специалности

На доктор

Според последни данни от националната статистика по-малко от 20 на сто от лекарите са до 35 години. Все повече професионалисти по здравни грижи нямат стимул да останат в професията. Медицински сестри не достигат в лечебните заведения на България, за последните 3 години тези кадри са с около 30% по-малко.

Инициатива в посока към промяна на тези нерадостни факти са предприели от фондация „Майки за донорството“ заедно с МБАЛ „Надежда“ – „Ден на професиите в медицината“.

Идеята и целта е да отворим вратите на болницата за учениците, за да видят как работят здравните специалисти – обясни в сутрешния блок на Радио София Мариела Куртева – председател на фондация „Майки за донорството“.

Децата се достатъчно любопитни, провокирани и от филмите, но представата е по-различна от действителността, с която могат да се запознаят лично, допълни Мариела Куртева. Така те ще погледнат на болницата и като пациенти, и като евентуални бъдещи специалисти с медицинска професия.

Ще бъдат представени по-отблизо професиите на хирург, акушер-гинеколог, анестезиолог, ембриолог, лаборант и други специалисти.

Намеренията на организаторите са били да има 1-2 посещения на месец, но има вече заявен интерес от страна на класове, родители и училища – най-вече от природо-математически гимназии, дори не само от столицата, и най-вероятно групите и дните ще бъдат повече.

Посещенията са най-подходящи за ученици от осми до 12-и клас, но интерес проявяват и по-малки.