Тръмп заплаши френското вино с високи митнически тарифи

Европа и Светът

Американският президент Доналд Тръмп пристигна във Франция за срещата на Г-7, която се провежда във френския курорт Биариц, предадоха световните агенции.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще отговори с високи митнически тарифи върху френското вино, ако Европа въведе данъци върху американските технологични компании. Това заяви президентът преди да се включи в срещата на върха на лидерите на Г-7 във френския курорт Биариц:

“Не съм голям  привърженик на технологичните компании, но не искам чужди държави да облагат с данъци нашите компании. Те са страхотни американски компании и честно казано не искам Франция да ги облага данъци. Ако все пак го направят, ще наложим мита върху тяхното вино, или нещо друго. Ще наложим такси , каквито не са виждали досега!“, заплаши Доналд Тръмп.

За данъчно облагане на интернет компаниите особено активно се застъпва френският президент Еманюел Макрон, домакин на тазгодишната среща на Г-7.

Във фокуса на форума ще бъдат климатичните промени, миграцията и Брекзит, както и бъдещето на ядреното споразумение с Иран, и търговската война с Китай.

Междувременно, близо до Биариц се провежда демонстация срещу американския държавен глава, заради която на място са мобилизирани 13 000 полицаи, които да следят за спазването на обществения ред.

На протест срещу срещата на Г-7 излязоха и жителите на френския град Хендае, разположен на около 30 километра от френския курорт (на границата с Испания). Целта на демонстрацията е да привлече вниманието към приноса на държавите-членки от формата за нарастващото неравенство по света, а също и към екологичните проблеми и катаклизми, в това число и пожарите в Амазония. Сред протестиращите, освен екоактивисти, има и представители на гражданското движение на „жълтите жилетки“,  уточнява АФП.