Анализатори: Логично е БСП да подкрепи Мая Манолова за кмет на София

ТОП новина

„Към днешна дата изглежда, че основната битка за София ще е Манолова-Фандъкова. По-скоро очаквам Манолова да се кандидатира за кмет на столицата, но ще държи това в тайна до септември. Мая Манолова натрупа критичен минимум от публично поведение, от който ще и бъде трудно да се върне назад – да каже, че няма да се кандидатира, а ако го направи, ще загуби позиции“. Това каза пред БНР политологът Огнян Минчев. Той коментира, че ако ръководството на БСП издигне собствен кандидат, който ще източва гласове от Манолова, това няма да се погледне с добро око от привържениците на социалистите. „Затова БСП е длъжна да подкрепи, охотно или неохотно, Мая Манолова“, добави той и уточни, че за Корнелия Нинова една загуба на Манолова при надпреварата за София ще ѝ даде надежда, че така пада потенциалът на омбудсмана за претенции към председателското място в партията.

„Логично е БСП да подкрепи Мая Манолова за кмет на София“, коментира в предаването „12+4“ социологът Юрий Асланов – управителят на социологическа агенция „АФИС“ и член на Националния съвет на БСП. По думите му в столицата се очертава кметски балотаж.

„Битката се очертава като интрига с неслаби играчи“.

Според Минчев десните няма да подкрепят Манолова на евентуален балотаж в столицата, а ще призоват да се гласува по съвест. „За десните ГЕРБ е на-значимият противник“, заключи политологът. Той коментира в предаването „12+4“ по програма „Хоризонт“ издигнатата от „Демократична България“ кандидатура на арх. Борислав Игнатов за кандидат за столичен градоначалник:

„Проблемът на арх. Борислав Игнатов е, че представлява една коалиция, каквато е „Демократична България“, която е силна в София, но сама по себе си няма да може да го изведе до победа на местните избори. Той сам трябва да припознае себе си като човек, който може да натрупа политическо доверие, засега не се е реализирал политически, поне не познаваме негова политическа реализация в България и в София. Основен акцент върху неговата кампания ще е да се докаже като човек, който може да носи и да си извоюва една значима политическа подкрепа, която да го изведе напред“, коментира още Минчев. Според него по-разумно е щяло да бъде усилията на десните в София са обединени около един кандидат, а не да се разделят между номинациите на „Спаси София“ и на „Демократична България“.

Според Асланов „Демократична България“ няма потенциал да изведе своя кандидат до балотаж в надпреварата за столицата.

Минчев коментира кондицията на ГЕРБ преди местните избори през октомври:

„Ако ГЕРБ изгуби София, Пловдив или ключови градове в страната, ще покаже политическо отстъпление на ГЕРБ и ще мотивира противниците им да искат бързи предсрочни избори“, заяви политологът.

„Никога не съм смятал, че човек, като Цветан Цветанов, може да изчезне ей така от сцената. Едва ли той се завръща в нова роля или по някакъв триумфалистки начин“, коментира Минчев появилите се снимки на Цветан Цветанов с Валери Симеонов на събора в Жеравна. По думите му за Валери Симеонов е много важно да се заяви и да докаже, че неговата партия има място във властта, тъй като ВМРО иска да покаже, че е водещата партия в коалицията „Обединени патриоти“.

„От тази гледна точка Симеонов може да разговаря и с г-н Цветанов, може да заема критична позиция спрямо ГЕРБ“.

Асланов коментира, че не вижда връзка на ДПС с отстраняването на Цветанов от ГЕРБ, каквато теза изложи Валери Симеонов:

„Може би ДПС няма да успее да възстанови влиянието си в общини, в които е имала влияние преди. Очаква се обаче ДПС да направи исторически пробив и да получи 1 или 2 мандата в Столичния общински съвет. Резултатите от евроизборите дават основание да се очаква това“.