7 компании с интерес да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

ТОП новина

7 компании са заявили интерес да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Сред желаещите за инвеститор – са компании от Русия, Корея и Китай, два консорциума и една фирма, регистрирана в България и една германска компания. След 3 месеца трябва да е готова кратката листа за стратегически инвеститор.

Енергийният министър съобщи още, че 4 компании са поискали да купуват ток от бъдещата централа, две фирми биха участвали с техническо оборудване.

От руската корпорация „Росатом“ вчера обявиха, че са подали документи. По неофициална информация заявления има и от Корейската хидроядрена компания и от китайската Си Ен Ен Си.

Интерес са заявили и американската „Дженерал илектрик“ и френската „Фраматом“, които могат да доставят част от техническото оборудване. Освен това българска фирма е поискала да закупи акции от бъдещата централата.

Преди дни Теменужка Петкова обясни, че с подаването на заявленията започва същинската част от избора на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

„Ще търсим оптимален вариант затова да бъдат допуснати максимално широк кръг потенциални и стратегически инвеститори или компании, които биха желали да придобият миноритарен дял или такива, които биха желали да сключат договор за изкупуване на електрическа енергия. Процедурата е с много широки възможности за комбинации в хода на самата процедура“, каза тя.

„Този проект никога не е разглеждана възможността да бъде реализиран самостоятелно от българската страна – това е един сериозен проект, който изисква сериозно финансиране, така че аз смятам, че това е наистина добрата и удачна форма за реализация на такъв тип проекти“, посочи още енергийният министър Теменужка Петкова.