Доц. Наталия Киселова: Не можем да се отказваме от достижения, които българската демокрация е постигнала

В десетката

„Въпросът е могат ли търговци да финансират безлимитно до 1 млн. лева български партии“. Така доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“, коментира пред БНР искането на президента Румен Радев Конституционният съд да се произнесе по финансирането на българските политически партии. Той поиска да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби в Закона за политическите партии и Изборния кодекс, които регламентират даренията за партиите от юридически лица и еднолични търговци.

Според нея няма пречка до края на годината или до началото на следващата Конституционният съд да се произнесе по искането на президента. Тя уточни, че КС ще се произнесе, но въпросът пак ще бъде върнат в Народното събрание.

Доц. Киселова коментира в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“, че режимът на финансиране на партиите е бил въведен без обществено обсъждане и без оценка на въздействието – за какво партиите харчат парите си.

„Във всички държави от ЕС има публично финансиране и то гарантира някакъв минимум за партийна дейност. В България след 2005 г. се въведе публичното финансиране и да се връщаме сега там, където сме били и сме видели, че не е добър начинът на финансиране, ми се струва глупаво“, заяви доц. Киселова. Тя припомни, че КС два пъти се е произнасял по отношение на политическите партии и веднъж косвено – за прага за влизане в парламента.

Според доц. Наталия Киселова начинът, по който се прави промяната в закона, „контекстът нарушава правилата за предвидимост, за законодателен процес, за обществено обсъждане. Правила, които са установени в Закона за нормативните актове, това е един малък сегмент как се прави законодателство“.

По думите ѝ е възможно КС да излезе с позиция по питането на президента, като каже, че това е въпрос, който Конституцията делегира на Народното събрание. „Отговорността на съдиите е голяма, защото не можем да се отказваме от достижения, които българската демокрация е направила. Тук идва по-големият въпрос какви партии искаме. Българското общество се нуждае от партии, защото само чрез партии функционира съвременната демократична държава и трябва да се даде възможност за тяхното съществуване. … Държавата не трябва да се оттегля по този начин и да казва „Оправяйте се“.