В Плевен и Пазарджик заседават епизоотичните комисии заради африканската чума по свинете

ТОП новина

В Ловешка област днес ще бъдат разпоредени мерки за ограничаване на заразата от африканска чума по свинете, след регистрирания в района първи случай на болестта.

Такъв бе установен и в промишлен обект в русенското село Караманово, където се очаква да започне умъртвяването на над 4000 животни.

Днес в Плевен ще заседава Областната епизоотичната комисия във връзка със заболяването африканска чума по свинете.

Продължават и проверките в осемте села в Плевенско, в които беше удължен срокът за доброволно премахване на домашните животни, тъй като попадат в 20-километрови санитарни зони.

36 стопани в 8 села имаха кратък удължен срок да изпълнят заповедта на областния управител за премахване на домашни прасета. Днес това ще стане ясно дали това се е случило, допълни д-р Иван Йорданов – директор на областната дирекция по контрол на храните.

„Ще последват контролни проверки и при констатирано отново неизпълнение ще се пристъпи към съставянето на актове и евтаназирането на животните така, както е разпредено в заповед на областния управител“, поясни той.

Очаква се епизоотичната комисия да информира дали стопаните от местата с огнища на африканска чума, които доброволно премахнаха животните, но след това попаднаха в санитарни зони, ще получат по 300 лева за дезинфекция.

За днес е насрочено и заседание на Областната епизоотична комисия в Пазарджик, на което ще бъде обсъдена обстановката след констатирания първи случай на заразата в региона и предприетите превантивни мерки за ограничаването ѝ.