Валентин Николов: И Северна Македония проявява интерес към проекта за АЕЦ „Белене“

В десетката

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова днес ще обяви кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.  От руската корпорация „Росатом“ вчера обявиха, че са подали документи. По неофициална информация заявления има и от Корейската хидроядрена компания и от китайската Си Ен Ен Си.

Интерес са заявили и американската „Дженерал илектрик“ и френската „Фраматом“, които могат да доставят част от техническото оборудване. Освен това българска фирма е поискала да закупи акции от бъдещата централата.

Пред БНР Валентин Николов – депутат от ГЕРБ, председател на енергийната комисия в Народното събрание, заяви:

„И Северна Македония проявява интерес към проекта за АЕЦ „Белене“. Той обясни, че тя ще участва със своята електрическа компания и уточни, че проявеният интерес е за покупка на електрическа енергия – дългосрочна.

„Има заявено българско участие, би трябвало да е консорциум от фирми, което е проявило интерес да закупи и акции и дългосрочно да закупи електрическа енергия. Предполагам, че това е част от намеренията, за да могат да влязат в преговорния процес и евентуално да станат съсобственици или миноритарни акционери в проекта“, добави Николов в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“.

Според председателя на енергийната комисия в НС „Фраматом“ и „Дженерал илектрик“ са предложили варианти за доставка на оборудване, като експортните банки на страните (съответно Франция и САЩ – бел.ред.) да финансират това оборудване „и в последствие, след заработване на АЕЦ „Белене“, то да бъде изплатено по определени схеми“.

Николов обясни, че стратегическият инвеститор освен да осигури пари, трябва да структурира и проекта.

„Когато се преговаря с големи корпорации, зад които стоят техните държави и правителства, обикновено трудно се отстояват позиции. Когато е ясна рамката, можеш да се облегнеш на нея и спокойно да предоговориш останалите компоненти“, каза Николов и обясни, че парламентът е създал достатъчно гаранции, „така че държавата да не влезе в едно блато“.

По думите на Валентин Николов във всеки вариант на инвестиция, особено когато е голяма и дългосрочна, най-големият риск обикновено е политическият.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика коментира и „студения резерв“, който трябва да осигурява ТЕЦ „Варна“, чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган:

„Това е една от най-бързо включващите се централи, след водноелектрическите централи, която може да покрие съответния небаланс в системата, защото е на газ“.