Пореден ден на протест край Шишманци

ТОП новина

За пореден път тази сутрин на пътната отсечка към завода за отпадъци в Шишманци протестираха жители на селото, а също и на Раковски, Белозем и Стряма.

На 6 тия ден след запалването на сметището край Шишманци все още тлеят единични огнища и пожарът не е загасен на 100%. Второ денонощие задимяване на района няма.

Протестиращите отново поискаха от институциите гаранции за безопастна работа на на депото. Очакват и бързо приключване на започналата вече проверка на прокуратурата и икономическа полиция.

В понеделник инициативният комитет за провеждането на референдум за бъдещето на завода ще внесе искането и придружаващата подписка в Община Раковски. Следващият протест беше насрочен след седмица. Ще бъдат отправени покани към министъра на околната среда Нено Димов и към директорите на регионалната екоинспекция и пожарната, а ако не се отзоват, хората от района са готови да преминат към гражданско неподчинение.

На шестия ден след запалването на сметището край Шишманци все още тлеят единични огнища. Второ денонощие задимяване на района няма.

„Надяваме се компетентните институции да си свършат този път добре работата и от тук нататък да има по-сериозен контрол на депото за отпадъци“, това казаха и тази сутрин протестиращите по повод започналите вече проверки на прокуратурата и полицията след възникването на поредния пожар. Категорични са, че ще продължат протестите и обясняват присъствието си тук по следния начин:“Не сме сигурни, че няма да се повтори“.

„Искам Раковски да продължава да съществува, искам да спрат да ни тровят“.

„Не работи както трябва, няма технология за преработване. Трябва да се спре с това палене и да има по-голям контрол“.

„Всеки един палеж  е обливан с вода. Тази вода отива в почвата. Тази почва се заразява и от там зеленчуците в градините ни. Това  не е сметище, а една екологична бомба“.

Припомням, че от вчера протестиращите настояваха за провеждане на референдум за бъдещето на завода за отпадъци. Кметът на общината Павел Гуджеров, който днес също е на протеста обяви, че подкрепя това искане. Независимо, че дим над района вече няма, продължават замерванията на въздуха и не се отчитат отклонения от изследваните показатели.

Екипите на пожарната остават при депото до окончателното загасяване на пожара.