Самолет на Уралските авиолинии кацна аварийно край Москва след сблъсък с ято чайки

Европа и Светът

Пътнически самолет направи аварийно кацане в поле извън едно от московските летища в четвъртък, след като се сблъска с ято чайки, заявиха руски представители. При аварийното кацане са били ранени поне 23 души на борда на самолета, предаде Асошиейтед прес.

Самолет Airbus A-321 на Уралските авиолинии, превозващ 226 пътници и седем души екипаж, удари ято птици, докато е излитал в четвъртък от московското летище „Жуковски“ по маршрут за Симферопол, Кримски полуостров.

Авиокомпанията посочва в изявление, че птиците са попаднали в двата двигателя на самолета, причинявайки тяхната неизправност. След това пилотът е направил аварийно кацане в царевично поле на около 1 километър от летището.

На 74 души, включително 19 деца, е била оказана първа помощ с оглед на известни наранявания, а шестима от пътниците са били хоспитализирани, съобщават руски информационни агенции, цитирайки Министерството за извънредни ситуации. Първоначално Руските здравни власти съобщават, че 23-ма души, включително пет деца, са хоспитализирани с наранявания.

Уралските авиолинии похвалиха екипажа на самолета за професионализма в организирането на последвалата евакуация. Кадри от местопроизшествието показват, че командирът на полета насочва пътниците да се отдалечат от самолета през царевичното поле.

Властите в Кремъл приветстваха двамата пилоти и обявиха, че те ще получат висши държавни награди. Руснаците казаха, че е истинско чудо, че никой не е загинал при инцидента.

„Поздравяваме пилотите-герои, които спасиха живота на хората“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и добави, че Кремъл смята двамата пилоти да получат бързо държавни почести. „Няма съмнение в това. Ще им бъдат връчени награди“, подчерта той.

Държавната телевизия съобщи, че инцидентът е наречен „чудото над Раменск“, името на района в близост до Москва, където самолетът беше принудително приземен. Таблоидът „Комсомолская правда“ определя пилота Дамир Юсупов за „герой“, заявявайки, че е спасил 233 живота, „като майсторски е приземил самолета без работещ кацащ механизъм и с неработещи двигатели“.

Някои вече правят сравнения с полет 1549 на американските авиолинии, който извърши принудително кацане в река Хъдсън, Ню Йорк през 2009 година, след като удари ято гъски.