Гърция получи европейска помощ за пожара в Евбея

Европа и Светът

Гърция получи европейска помощ за справяне с мащабния пожар в Евбея. Хората са евакуирани и няма опасност да пострадат, съобщават гръцките власти.

Продължава борбата с огнената стихия в Гърция. На остров Евбея горят борови гори, но къщите са спасени. С булдозери направиха защитен ров около селата и спряха огъня в тази посока. Жителите са евакуирани, туристите напуснаха още в началото на пожара. Няма пострадали хора.

Огнеборците, които са на мястото, казаха, че “там е истински ад“. От гъстия пушек няма видимост, трудно се диша. Силният вятър непрекъснато променя посоката на огъня. Облак дим достигна дори до Атина.

Над 500 са огнеборците на мястото. Атакуват стихията и по въздух със самолети. Гърция поиска помощ от Европейския механизъм по гражданска защита. Италия изпрати два самолета, които вече гасят над Евбея. Очакват помощ и от други европейски страни.

За едно денонощие 54 пожара се запалиха в Гърция, съобщават от Гражданска защита. Пожарните огнища са частично или напълно овладени, но вятърът ги разпалва отново.

Днес за пети пореден ден температурите достигат 40 градуса, но на места вятърът утихва.