В Хасковско горят 5000 декара, от които 3000 декара са гори

ТОП новина

5 хиляди декара е обхванал пожарът край хасковските села Брягово, Любеново и Родопи. От тях 3000 декара са горски площи. В гасенето се включиха 80 пожарникари, горски, военни служители и доброволци. На място има и тежка техника с готовност за проправяне на просеки. Огънят е под контрол, но в следобедните часове, с повишаване на температурите и силния вятър, е възможно огнищата да се възобновят отново.

Очаква се на място да пристигне директорът на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението „Николай Николов“, а Районната прокуратура Хасково е образувала досъдебно производство за това, че по непредпазливост е запален чужд имот. По делото се извършват процесуално-следствени действия за изясняване на причините, като предстои да бъде направен оглед след пълното локализиране на пожара, както и ще бъдат назначени пожаро-техническа и оценъчни експертизи и др.

Жителите на с.Любеново са изкарали безсънна нощ. Пожарът е под контрол – съобщи шефът а „Пожарна безопасност и защита на населението$ в Хасково Николай Вълчев:

„Към този момент мисля, че контролираме нещата. Разпределени са 3 участъка пред селата Любеново и Родопи. От другия край, откъм Брягово и полигона, пожарът е овладян. Надяваме се така да останат нещата, но обикновено, знаете, следобед с усилването на вятъра и температурите, полячава се възобноване на пожара“.

Вероятно пожарът е причинен от човешка немърливост, обясни директорът на общинското лесничейство Георги Масларов:

„Пожарът идва отнякъде и после става горски. И после стават неуправляеми нещата. В последните 35 години, аз не знам някой да е наказан за това, че ние гасим чужди грехове“.

7 екипа на пожарната продължават да гасят  пожара в депото за отпадъци край село Шишманци.  Вятърът разнася в различни посоки дима.  В населените места, към които се насочва, се извършват замервания на въздуха. Няма регистрирани критични нива на замърсяване. Пожарът е локализиран. Осигурени са достатъчно вода и пръст за засипване на отпадъците, но тлеенето е в дълбочина и на този етап не може да се прогнозира кога ситуацията ще бъде овладяна напълно. Това заяви  директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, който посети тази сутрин депото и който предупреди

Към 12 ч. димът се усеща повече край Белозем и  Болярино. Следобед, когато се очаква смяна на посоката на вятъра, мобилна станция за измерване на въздуха ще бъде насочена към района Шишманци и Раковски.  Наблюдава се непрекъснато и Автомагистрала Тракия

Причините за пожара тепърва ще се установяват като на този етап  предположението е самозапалване. В хода на разследването ще се проверява и версията за умишлен палеж.

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив Стефан Шилев каза, че живеещите от района ще бъдат своевременно информирани за резултатите от замерванията на въздуха и допълни:

„След приключване на пожара ще се направи проверка на място, за да се види какви са причините за възникване на пожара. Най-вероятно е високата температура, но все пак ще се направи проверка дали дейностите в депото се извършват в съответствие с комплексното разрешително, и ако има някакви нарушения, ще бъдат взети съответните мерки“.

Само за седмица на територията на Пазарджишка област са възникнали 13 пожара на сухи треви и стърнища. Основните причини са неизправност на техниката, с която се жъне, и човешка небрежност. От полицията определят обстановката като „усложнена“ и предупреждават  да не се почистват нивите и дворовете чрез изгаряне на тревни отпадъци, да не се пали огън на открито при ветровито време и да не се изхвърлят безразборно угарки от цигари.