Борис Джонсън все още се надява на „по-добра“ Брекзит сделка от ЕС

Европа и Светът

Британският премиер Борис Джонсън вярва, че Европейският съюз ще предостави на Великобритания по-добра Брекзит сделка, за да спаси Република Ирландия (която е част от ЕС), съобщи във вторник британският таблоид „Сън“ (The Sun).

Ежедневникът цитира неназован министър от британския кабинет, който каза, че Брекзит без сделка ще съсипе Ирландия. „Липсата на сделка ще нарани нас, Европа и Ирландия, но най-много ще нарани Ирландия. Голяма част от ирландската търговия отива във Великобритания, а голяма част от останалата ирландска търговия постъпва в Европа през нас“, мотивира се британският министър.

По-рано днес беше публикувана анкета на агенция ComRes във в-к  „Телеграф“ (The Telegraph), която показа, че мнозинство от гласоподавателите в Обединеното кралство биха подкрепили премиера Борис Джонсън в прекратяване на работата на Парламента, за да се позволи на Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение на 31-ви октомври.

Общо 54% от избирателите заявиха, че подкрепят обещанието на Джонсън да осъществи по един или друг начин Брекзит през ноември (с или без сделка).