Иван Анчев: САЩ няма да неглижират случая с малтретираните от осиновителите си българчета

ТОП новина

„Американската страна ще направи задълбочено разследване по случая. Американската система за защита на децата е изключително силна, добре изградена и структурирана. Този случай няма да бъде неглижиран. В САЩ правата на детето са издигнати на пиедестал“. Това подчерта пред БНР генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев във връзка със случая с малтретирани в щата Мисури деца от български произход, осиновени от американски граждани. Двете близначки са осиновени през 2011-а година.

Анчев предположи, че децата вероятно ще бъдат изпратени в приемно семейство, за да бъде запазена тяхната психика.

„Българската държава е свършила работата си по случая, като е изискала максималното по Хагската конвенция и е постигнала двегодишния следосиновителен период на наблюдение“. Това коментира пред „Хоризонт“ адвокат Нели Ганчева, която над 20 години се занимава със случаи на международни осиновявания и за която това е първи подобен шокиращ случай.

„Когато е станало това осиновяване, САЩ вече са били ратифицирали и приели като действаща Хагската конвенция за международно осиновяване, която много точно очертава правата и задълженията на държавата по произход – откъдето идват децата, и приемащата държава – тази на осиновителите. В компетенциите на държавата на осиновителите е едно семейство да бъде проучено, събират му се документи, на тази база се изготвя подробен социален доклад. Тези документи пристигат в България. Ако в тях всичко е точно, тогава се пристъпва към определяне на деца за осиновяване. Или някой не си е свършил работата в някоя американска администрация и е създал доклад с невярно съдържание, или всичко е било точно и проблемите са се появили след осиновяването“.

Ганчева поясни, че много чести са случаите, в които децата, след като минат 5-6 години от осиновяването, се връщат с осиновителите си в България и то не за да си търсят биологичните родители, а за да видят държавата, от която са тръгнали и да получат по-конкретна представа за нея.

„Чуждестранните осиновители не само не крият от децата си, че са осиновени, но и възможно най-рано ги запознават с този факт“.

Според Нели Ганчева много е възможно този случай от Мисури да остави негативен отпечатък върху осиновяванията в чужбина.