Апелативният спецсъд върна в ареста собственика на „ТАД Груп“

ТОП новина

Апелативният спецсъд върна в ареста собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, който е обвинен в подбудителство към кибертероризъм във връзка с хакерската атака срещу НАП и досега беше на свобода срещу 100 000 лева гаранция.

Съдът взе решението си, след като прокуратурата е представила 4 тома нови доказателства. Тодоров беше арестуван още в съдебната зала.

Според прокуратурата Тодоров е накарал служителя във фирмата „ТАД Груп“ Кристиян Бойков да копира нерегламентирано данни от информационната система на НАП.

За решението на съда надделя доказателство – общ чат на фирмата „ТАД Груп“, в който Кристиян Бойков най-общо съобщава за хакването на архива на НАП, а Иван Тодоров го насърчава да продължи и с други фирми, като обещава и бонуси за всяка една от тях. Данните са криптирани и използвани с користни цели. Публикуването на данните от НАП от страна на Бойков чрез медиите е целяло всяване на страх и паника, прие още съдът. Прокурор Даниела Ангелова бе доволна от решението:

„Представят ни допълнителни доказателства, съдът взе решение, че обвиняемият е обществено опасна личност и има достатъчно доказателства да се приеме обосновано предположение, че той е извършител на престъплението, за което е обвинен“.

На противното мнение бе адвокатът на Иван Тодоров – Ина Лулчева:

„След масираната атака тази седмица, напълно очаквахме да има такъв обрат, не че сме считали, че същият е обоснован или законосъобразен. Продължаваме да твърдим, че доказателства за подбудителство няма, аз мисля, че всички, които бяха в залата, също чуха, че като собственик, като управител, той трябвало да вижда какво става на камерите, но нито една дума не се спомена, че той е накарал Кристиян Бойков да извърши това копиране и разпространение“.

В залата бе и Кристиян Бойков, който защитата искаше да привлече като свидетел, че не е каран от Тодоров да влиза в архивите на НАП. Съдът не допусна това

Решението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

В момента Кристиян Бойков е с парична гаранция от 20 000 лева, а търговският директор на „ТАД Груп“ Георги Янков с мярка „подписка“.

По-рано Тодоров не пожела да говори и заедно с адвоката му напуснаха сградата на съда. Каза само, че нищо на никого не е поръчвал и не се притеснява от делото:

„Не мога да коментирам в момента. Не ме притеснява нищо. Просто искам да мине следствието. Не съм поръчвал нищо, моля ви“.

Неофициално адвокат Лулчева посочи, че новите доказателства на прокуратурата не носят нови неща към обвинението и не предполагат закрито заседание.