Прокуратурата ще провери БАБХ по сигнал за злоупотреби

В десетката

Българската агенция за безопасност на храните ще бъде проверена от прокуратурата за евентуални длъжностни престъпления и неизгодни договори за инсинератори, в които се обезвреждат животински отпадъци.

Поводът за проверката е журналистическо разследване на Генка Шикерова свързано със сключване на договори за мобилни инсенератори за унищожаване на животински отпадъци.

И според разследването, а и според самия директор на Агенцията Дамян Илиев, те са неизползваеми по време на бум на африканската чума по свинете, тъй като са с малък капацитет. От БАБХ ще бъдат изискани документите за обществената поръчка, договорите с инсенераторите, данни за капацитета на инсталациите и за направените плащания. Илиев ще трябва да даде обяснение и защо екарисажите не се ползват в разгара на чумата. Преди дни в интервю за „Хоризонт“ собственикът на най-голямото такова съоръжение у нас – в Шумен, Мирослав Александров обясни защо са му забранили да работи за година и половина: „Екарисажът стоя затворен поради обслужване на чужди бизнес интереси“.

Въпреки, че и според Брюксел изгарянето в екарисаж е по-ефективен метод, отколкото загробването, Агенцията по храните избра да заравя унищожените животни, припомня Александров. Сега Дамян Илиев ще трябва да обясни причините за този избор.

От пресцентъра на БАБХ отказаха коментар до приключване на прокурорската проверка.

От БАБХ ще бъдат изискани редица документи, някои от които са договорите за обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, сключени преди две години, както и тези, свързани с договорите за пряко договаряне, документите за всички плащания и капацитетите на инсталациите.

Ще бъде поискана и информация за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната (според филма – във Варна и Шумен), както и за причините за неизползването им за унищожаване на животински трупове особено в настоящата усложнена обстановка, както и всички заповеди и указания на БАБХ относно предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с африканската чума по свинете.