„Марш за обединение“ събира кипърските общности днес в Никозия

Европа и Светът

„Марш за решение, обединение на Кипър и мир” събира тази вечер заедно кипърски гърци и кипърски турци, които изпращат ясно послание към лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ преди тяхната критична среща утре.

Кипърски гърци и кипърски турци ще преминат през двете части на разделената Никозия и ще се съберат на пропускателния пункт през демаркационната линия и буферната зона в центъра на града. Шествието на гражданското общество цели да запази жива надеждата за решаване на Кипърския конфликт, който навлезе в критична фаза.

Участниците в митинга ще приемат декларация, с която настояват за незабавно възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос, прекъснати преди две години.

„Призоваваме лидерите на двете общности да чуят гласа на кипърските гърци и кипърските турци и да предприемат твърди стъпки за решение, обединение и мир в двуобщностна двузонална федерация!“, се казва в съобщението на организаторите. „Пътят към постоянното разделение на страната не е пътят, който искаме да поемем”, подчертават те.

Съвместната декларация ще бъде връчена на лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ преди началото на тяхната среща в петък сутринта. Тя е неформална, но е решаваща за бъдещето на Кипърския въпрос и Кипър.

Маршът днес се организира от групата „Двуобщностна инициатива за мир – Обединен Кипър” и се подкрепя от организации на гражданското общество, синдикати, активисти за мир от двете кипърски общности.

Митинги за мир, шествия за обединение на Кипър и живи вериги между пропускателните пунктове от двете страни на разделената Никозия събираха надеждата и мечтите на кипърските гърци и кипърските турци всеки ден в продължение на повече от месец и половина, през юни и юли 2017 г., в навечерието на международната конференция по Кипърския въпрос в Швейцария. Тя обаче се провали драматично и оттогава преговорният процес за решаване на най-продължителния етнически конфликт в Европа е замразен.