„Софийска вода“ уверява общински съветник, че внедряването на нов химикал за пречистване няма да влоши качеството на водата в София

В десетката

Няма проблеми с качеството на водата в София, категорични са от дружеството-концесионер „Софийска вода“. Според общинския съветник от Група 5 Симеон Славчев, въвеждането на нов химикал за пречистването на водата може да застраши здравето на хората:

„Притесненята са, че „Софийска вода“ влага един химикал в пречиствателните води на София, с който качеството на водата е твърде вероятно да бъде влошено. Има риск за здравето на хората. Коларант се казва химикалът. Нашите опасения са свързани с проведената обществена поръчка. Там има много сериозни нарушения, които са направени, в това число имаме съмнения и за подмяна на документация и на сертификати“, каза Славчев.

Заместник изпълнителният директор на „Софийска вода“ Станислав Станев заяви за „Хоризонт“, че няма повод за притеснение:

„Това са търговски спорове между кандидати в обществена поръчка. „Софийска вода“ спазва всичките изисквания, които са законови, за влагането на химикали и реагенти в питейната вода на София. Имаме изключително стриктни изисквания затова на какви тестове да отговарят химикалите и нашият лабораторен комплекс следи в реално време какво се случва с качеството на водата. Така че аз нямам никакви поводи за притеснения“.