Мая Манолова: Ако натискът продължи, българските пациенти ще останат без здравни грижи

На доктор

Ако натискът върху медицинските специалисти продължи, българските пациенти ще останат без здравни грижи, предупреди омбудсманът Мая Манолова по повод уволнената дисциплинарно организаторка на протестите на медицинските сестри Мая Илиева.

Според нея случилото се с Илиева не е прецедент, а практика и е тревожен знак за състоянието на демокрацията у нас.

Манолова заяви, че е скандализирана от уволнението и че то е опит да бъде затворена устата на Илиева и да бъдат сплашени медицинските специалисти, борещи се за по-добро заплащане и условия на труд:

„Разтревожена съм, че се преследват хора, които защитават гражданските си права. Властта, представители на институциите, силните на деня се опитват да мачкат, да притискат, да репресират, можем да замълчим, но затова ще плащаме цената всички ние утре“.

Уволнената Мая Илиева заяви, че е освободена, защото е неудобна, че синдикатите и работодателят й са си стиснали ръцете за освобождаването й и че ще търси правата си в съда:

„Завела съм и съм спечелила пет дела срещу болницата. Това ще бъде поредното. Срамно е. Живеем в правова държава и в кой век такива неща да се случват“.

Илиева допълни, че до момента не е закъснявала за работа, не е имала нарушения и не ѝ е било налагано дисциплинарно наказание.