Къдлоу: Президентът Тръмп „не харесва идеята“, че ЕС манипулира курса на еврото

Бизнес и Икономика

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу посочи в петък, че президентът на САЩ Доналд Тръмп „не харесва идеята“, че Европейският съюз „съзнателно или неволно“ манипулира еврото, като го поевтинява.

В интервю за Fox Business Network Къдлоу добави, че ЕС трябва да намали търговските си бариери и данъци, в случай че иска да нормализира лихвените си проценти, които той смята, че са виновни за икономическото забавяне на еврозоната.

Съветникът на Тръмп каза също, че според него пазарната дерегулация в Европа ще бъде единственият начин за бързо рестартиране на икономиката на ЕС и че по-нататъшни „количествени улеснения“ от страна на ЕЦБ (програмата за ежемесечни покупки на еврооблигации) няма да бъдат достатъчни.

„Европейският съюз се нуждае от „програма в подкрепа на растеж“, а не от по-голямо облекчаване на паричната политика, за да извади икономиката от настоящия застой“, смята той и добави: „Според мен повече ликвидност и повече „количествени улеснения“ няма да свършат работа. Не трябва просто да се наливат все повече и повече пари“.

По отношение на въпроса за новите тарифи, наложени върху китайския внос, Лари Къдлоу заяви, че не е чул нищо за възможно отлагане на наказателните налози и че президентът Тръмп не е доволен от напредъка на търговските преговори с Пекин досега.

Според него потребителите в САЩ ще почувстват само „слабо“ въздействие от допълнителните тарифи върху китайските стоки.

Коментарите на Къдлоу са факт, след като снощи президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще въведе от 1-ви септември мита от 10% върху допълнителен внос на стоки за 300 млрд. долара. Досега САЩ налагаха мита от 25% за вноса на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара.

Довечера (от 20:45ч. наше време) се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да направи специално изявление относно търговията с Европейския съюз.