Урсула фон дер Лайен е провела „добър“ разговор с Виктор Орбан

Политика

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като „добър“ проведения разговор между нея и унгарския премиер Виктор Орбан, който днес е на визита в Брюксел.

Тя написа в Туитър, че двамата са се съгласили за необходимостта от ново начало и прагматично решение по въпросите за миграцията.

„Също така обсъдихме конкурентоспособността и необходимостта европейските институции да бъдат приближени още до страните членки. Върховенството на закона е от ключово значение и се отнася за всички. Има нужда от силен отбранителен съюз“, пише още фон дер Лайен.

Не се предвижда среща на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с унгарския премиер Виктор Орбан, който е на посещение в Брюксел, заявиха по-рано от пресслужбата на ЕК.

От своя страна Орбан заяви, че може да каже на унгарската общественост, че „сериозна дама е станала председател на Еврокомисията“.

Той допълни, че Фон дер Лайен „разбира какво се случва в Централна Европа, разбира какво казваме и какво е важно за унгарците“.

Запитан за позицията ѝ за миграцията, Орбан посочи, че бъдещата шефка на ЕК разбира различията между страните членки в миграционната политика, но вярва, че дискусиите по темата трябва да продължат, докато не се стигне до позитивно решение.

Не се предвижда среща на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с унгарския премиер Виктор Орбан, при визитата му в Брюксел, заяви завеждащият пресслужбата на говорителите на ЕК Мина Андреева.