До днес стопаните от Северна България трябва да умъртвят животните си доброволно

ТОП новина

Днес е крайният срок, в който стопаните от Северна България могат да умъртвят животните си доброволно. Според заповедта на земеделското министерство за Южна България този срок изтича на 2 август. Ако мярката не бъде изпълнена, властите ще предприемат принудително евтаназиране на домашните прасета в тези зони.

Разпореждането, което вчера беше разпратено до областните управители и местните епизоотични комисии, предизвика недоволство заради кратките срокове, в които общините и кметовете на малките населени места трябва да уведомят стопаните.

Стоян Стойчев, заместник-кметът на община Ябланица, която попада в тази зона, заяви, че за мерки срещу болестта африканска чума по свинете се говори от години, свикват се епизоотични комисии, но „никъде не се определиха бюджети, не се определи нищо, а сега заповед след заповед“:

„Как да изпълня аз до утре хората да изколят прасетата. Как ще ги уведомя? Чисто физически аз нямам решение. Ще работим, но не обещавам, че ще е уведомен човекът. И пак е виновен потърпевшият“.

Кметовете вече трябва да са посочили и местата, на които евентуално ще се загробват евтаназираните животни 

В Ловешка област все още няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете, но на вчерашното заседание на епизоотичната комисия като превантивна мярка се обсъждаше и обявяване на бедствено положение в региона заради опасната близост до регистрирани огнища в съседните области.

Вчера първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета. Очаква се днес резултатите от изследванията да бъдат потвърдени или опровергани официално.

Междувременно заразата по свинете продължава да настъпва в Северна България. Нов случай има в индустриална ферма в село Попина, Силистренска област. Потвърдено е и ново огнище при домашни прасета в град Бяла. Нов случай на болестта е установен и в Свищовско.

Собственици на свинеферми в Пазарджишко искат избиване и на дивите прасета

Собственици на свинеферми в Пазарджишко настояват в 20-километровата санитарна зона да се избиват не само домашните, но и дивите прасета. В момента горските прасета мигрират в житните масиви и оризищата в региона.

„След случая в Пловдив африканската чума е пред Пазарджик“, каза Владимир Владимиров, собственик на ферма край Пазарджик:

„Положението е много тежко, не се унищожават и дивите прасета. Хюсеин е собственик на три свинекомплекса с огради, а ловците на един километър и половина от оградите имат хранилища, за да захранват дивите прасета. В Црънча, когато са жънали комбайнерите, са вдигали диви прасета от житото, където го жънат“.

Директорът на Регионалното управление на горите Ангел Кузманов не отрече това, като подчерта, че движението на дивите свине е такова, че в момента те са в оризищата, в царевицата, а започва и жътва. Затова препоръката е пресните фуражи да се ползват след преминаването на 60-дневен карантинен срок.

По отношение на отстрела на диви прасета, по-голямата част от ловците не притежават удостоверения за подборен лов. По разпореждане на земеделския министър ловът с гонка е забранен.

От Областната администрация в Пазарджик разпространиха списък на селищата, които попадат в 20-километровата зона около петте големи свинекомплекса в района.

До 2-ри август стопаните от 75 села трябва да заколят домашните си прасета.

Най-засегната е община Пазарджик, тъй като в санитарната зона попадат всичките 31 села. Засегнати са още общините Лесичово, Стрелча, Пещера, както и части от Брацигово, Велинград и Батак.