Валентин Радев: Със сделката за Ф-16 се доближаваме до фронтмена на НАТО

ТОП новина

„Загубваме голямата картина, не виждаме, че със сделката за Ф-16 се доближаваме до нашия стратегически партньор и обвиненията са толкова несъстоятелни, че ние сме в Европейския съюз, а Евросъюзът произвежда също самолети, и защо трябва да отиваме в Щатите и да инвестираме в тяхната икономика. Ами, много просто. Десетилетия сме инвестирали във военната икономика на Европа. Сега ние купуваме най-добрите самолети. От САЩ чакаме защитата, защото САЩ са фронтменът на НАТО“. Това каза пред БНР Валентин Радев, депутат от ГЕРБ и бивш вътрешен министър, по темата за отхвърленото вето на президента върху договорите за придобиване на изтребителите Ф-16.

В предаването „Преди всички“ Радев подчерта, че инвестицията за Ф-16 е една от най-мащабните, които държавата е правила досега:

„Искам да попитам защо всички, които ни критикуват, не говорят за това какво би се случило, ако сделката беше за „Грипен“. При сделка с „Грипен“ ние купуваме само платформата, тоест онова, което лети. Те ни го предлагат без въоръжение, без комуникация, без всичко останало, за което после трябва да се договаряме с трети страни и за още пари. Цената е в пъти по-висока и то за нещо, което не е толкова качествено. Най-доброто, което можем да направим с парите, които имаме, е Ф-16. И това е свързано с доверието към нашите партньори“.

Валентин Радев коментира и темата за хакерската атака на НАП.

„Притеснителното е, че зад всичко това може да стоят политически действия“.