Машинното гласуване отпада само за местните избори

Политика

Машинното гласуване да отпадне само за местните избори, реши окончателно правната комисия в Народното събрание.

След местните избори наесен в секции над 300 избиратели ще се гласува само и единствено машинно за всички видове избори без местни избори, гласува окончателно правната комисия.

От ГЕРБ се отказаха от премахването на машинното гласуване и за парламентарни избори.

Поправката беше подкрепена с 14 гласа „за“ от ГЕРБ, ДПС и „Воля“. БСП и „Обединени патриоти“ се въздържаха.

Така машинно гласуване ще се използва за президентски, европейски и парламентарни избори.

Предложенията, свързани с намаляване на прага за пряк избор на кметове в населени места, отпаднаха от обсъждане като предложения извън обхвата на законодателната инициатива.

Изборните промени, които бяха инициирани от ГЕРБ, подкрепени от „Обединени патриоти“ и „Воля“, предвиждаха премахване на машинното гласуване за местни и парламентарни избори и използването му при президентски и европейски избори.

В дните преди вота председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова мотивира предложенията с констатациите в доклада на Централната избирателна комисия (ЦИК): „Ако на местните избори останат така заложени в законодателството 6 хиляди машини за гласуване, рискуваме да провалим местните избори“.

Слабият интерес към машинното гласуване, но и в пъти оскъпеният глас, бяха други аргументи в посока отмяна на машинния вот наесен.