Си Ен Ен: Хакнаха цяла една нация

ТОП новина

В материал под заглавието „Цяла една нация е хакната” Си Ен Ен (CNN) публикува обширен материал за хакерската атака срещу информационните масиви на НАП. В страна с едва 7 млн. души население мащабът на такава атака означава, че

почти всеки работещ възрастен е бил засегнат.

Атаката е необичайна, но не е уникална, пише американската медия.

Правителствените база данни са златни мини за хакерите. Те съдържат огромно количество информация, която може да бъде „полезна” за години напред, казват експерти.

„Можете да направите паролата си много дълга и сложна, но

информацията, която правителството съхранява, там са нещата, които няма да се променят”,

казва Гай Бънкър, експерт по информационна сигурност и главен технологичен директор в компания за киберсигурност. „Датата ви на раждане няма да се промени, няма да се премести утре. Голяма част от информацията, която е била взета, е валидна вчера, валидна е и днес и вероятно ще бъде валидна за голям брой хора след пет, десет, двайсет години години”, казва още той, цитиран от Си Ен Ен.

Медията припомня и срива на Търговския регистър през изминалата година. И определя и двата инцидента като хакерска атака срещу българското правителство.

А в понеделник

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) влиза за проверка в НАП.

Глобата за Агенцията заради хакерския пробив може да бъде 20 млн. лв., информира председателят на Комисията Венцислав Караджов в предаването „Събуди се” по NOVA.

Проверката на комисията ще продължи месец. Към момента в Приходната агенция се извършват тестове за уязвимост и „ако това налага спиране на някои електронни услуги, това ще бъде направено”, каза пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той е убеден, че

с изтеклата информация не може да се злоупотреби.

От НАП подчертават, че данните представляват частична информация, която трябва да бъде допълнително обработена, за да се използва. Киберексперти обаче допускат, че през следващите няколко години ще има много пострадали заради теча на данни.