Днес се навършват 50 години от стъпването на човек на Луната

ТОП новина

Днес се навършват 50 години от стъпването на човек на Луната. Американската космическа агенция НАСА отбелязва годишнината от историческата мисия „Аполо 11“. Ракетата „Сатурн 5“ е изстреляна от Флорида на 16 юли 1969-а. На 20 юли 1969-а астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин кацат в Морето на спокойствието, а часове по-късно Армстронг стъпва на повърхността и изрича историческата фраза:

„Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“. В мисията „Аполо 11“ участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който остава в окололунна орбита в капсулата  „Колумбия“. Екипажът се завръща на Земята четири дни по-късно.

Кураторът на Американския музей на авиацията Джошуа Стоф заяви по повод годишнината:

„50-ата годишнина ни напомня изключителното събитие от 1969 г. Построена е ракета и космически кораб, които отвеждат хора до друг свят. Този момент обединява Америка и вдъхновява целия свят и показва на какво е способно  човечеството“.

Европейският астронавт Томас Райтер също си спомня за кацането на Луната преди половин век:

Като 11-годишно момче гледах как Нийл Армстронг и Бъз Олдрин правят първи стъпки на Луната. Като я гледам сега и знам, че по нея пак ще ходят хора, е наистина наелектризиращо“.

Надпреварата във въоръжаването в Космоса се дължи на общата конфронтация между Русия и Съединените щати, Русия и НАТО, която се засилва в последно време. Така Дмитрий Суслов от дискусионния клуб „Валдай“ коментира военно-космическото оживление в Съединените щати, Франция и Великобритания.

„За съжаление милитаризацията на космоса върви с пълна сила. Общата насока е очевидна. И тя е, че онези страни, които могат да си го позволят от икономическа и военно-техническа гледна точка, гледат на космоса като на потенциално бойно поле и създават космически войски. Между другото Русия е една от тези страни. Руската федерация има космически войски“.

От космодрума в Казахстан днес трябва да бъде изстреляна ракетата-носител „Союз-ФГ“ с пилотируемия кораб „Союз МС-13“, който ще отведе трима астронавти (американец, италианец и руснак) на Международната космическа станция.

Междувременно американската компания „Спейс екс“ отложи за 24 юли изстрелването от Кейп Канаверал на ракета носител „Фалкон-9“ с товарния кораб „Дракон“ за МКС .Според плановете стартът трябваше  да се състои утре. „Дракон“ ще достави на станцията материали и оборудване за научни изследвания.