Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на нов главен прокурор

ВАЖНО

Висшият съдебен съвет официално откри процедурата за избор на нов главен прокурор. Първите номинации се чакат следващата седмица, а изборът ще е на 24 октомври. „За“ гласуваха всички 23-ма присъстващи съдебни кадровици, които заседават на фона на разрешен протест пред сградата на Съвета.

Преди първите номинации слухове пращат за седем години в кабинета на главния прокурор хора от обкръжението на Сотир Цацаров – двама от заместниците му Иван Гешев и Мария Шишкова, говорителят му Румяна Арнаудова, градският прокурор на София Емилия Русинова, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Минимум трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър могат да номинират. Сред номиниращите може да е и самият Цацаров. Няма законова пречка и той да е един от 25-те съдебни кадровици, които ще гласуват на 24 октомври за негов наследник.

Професионалист от системата, с висок морален интегритет, политически независим – това е летвата, която поставя пред петия главния прокурор представляващият ВСС Боян Магдалинчев:

„Действията на всеки един магистрат – член на ВСС – в тази посока са много добре проследявани и наблюдавани“. А как ще оценят тази независимост – „По думите и делата му“, обясни Магдалинчев

Освен прокурор, мъж или жена е по-добре да е следващият обвинител номер едно, Магдалинчев коментира:

„Не виждам никаква пречка нито от житейска, нито от правна страна, жена да оглави Прокуратурата. Има жени, които са далеч по-волеви и отстояващи позициите си от мъжете и обратното“, доаргументира се представяващият ВСС. Да победи най-добрият, обещават съдебните кадровици. Воля да изберат само ако имат избор, декларира още Магдалинчев, въпреки че съдебният вот ще предшества само с два дни местния.

Гражданите отвън поискаха следващ главен прокурор без зависимости, като „тези зависимости не трябва да бъдат от Делян Пеевски и Бойко Борисов“. Протестиращите са внесли писмо до съдебните кадровици, в което изброяват в няколко точки какъв не трябва да бъде наследникът на Сотир Цацаров.

А какъв ще е той – ще стане ясно в няколко стъпки от този четвъртък до последващия понеделник, когато ще бъдат внасяни номинациите, и наесен, когато, първо, ще стане ясно кои кандидати отговарят на условията и са допуснати, а на 24 октомври при гласуването дали ще има избор.

Мъж и жена – това са неофициално спряганите номинации за ръководител на прокуратурата.

Последната възможност за номинации за наследник на Сотир Цацаров е на заседанието на съдебния кадрови орган на 29 юли, а изборът е насрочен за 24 октомври. За да има избран, той трябва да е подкрепен от поне 17 от 25-те членове на Висшия съдебен съвет. Под решението трябва да сложи подписа си и президентът.

Протестиращите, които са поискали разрешение да останат близо три часа пред сградата на Висшия съдебен съвет, искат следващият обвинител №1 да е независим – от политически и икономически интереси.

Същото искат и редовите прокурори, каза в предаването „Преди всички“ Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия. Тя се съгласи, че в обществото битува мнението за политическа намеса в избора на главния прокурор, но отрече върху нея да е било оказвано такова влияние:

„Аз нямам и усещане това да се случва по отношение на моите колеги. Не сме водили никакви разговори нито с представители на законодателната, нито с представители на изпълнителната власт, нито с политици. Не са правени подобни обсъждания. Така че смятам, че такава опасност не съществува“.

Най-малко трима членове на Прокурорската колегия могат да номинират кандидат за главен прокурор.

Информацията – на старта на процедурата, е, че номинациите ще са две и ще са от екипа на Сотир Цацаров. А негови заместници в момента са Мария Шишкова, Ася Петрова, Борислав Сарафов и Иван Гешев.

„Това е най-важният съдебен избор на годината. Днес ще се открие процедурата и в рамките на четири заседания, последното от които е предвидено за 29 юли, членове на Прокурорската колегия и министърът на правосъдието имат право да правят предложения, да внасят съответните кандидатури“, каза още Машева.

Според нея от страна на прокурорската колегия не трябва да бъдат внасяни повече от три кандидатури, макар да няма ограничение по закон. В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ тя обясни:

„Не би следвало, според мен, да се приеме добре, ако един член на Прокурорска колегия подкрепя няколко кандидатури. Мисля, че кандидатурите биха могли да бъдат между 1 и 3 и наистина това вече би гарантирало възможността те да бъдат много внимателно обсъдени от всички членове на ВСС и, съответно, да се намери подкрепа за един“.

След внасянето на кандидатурата, кандидатът има 14-дневен срок, в който трябва да изготви своята концепция и тя да бъде обявена на сайта на ВСС. Всички неправителствени организации имат право да изразяват становища и да поставят въпроси, допълни тя. Изборът трябва да се направи на 24 октомври, когато бъдат изслушани кандидатите, а не предварително, категорична е Машева:

“Считам, че едва на този последващ етап, на който бъдат обсъдени всички тези въпроси, следва да се мотивира мнение на всеки от членовете дали да подкрепи този кандидат и да не го подкрепи. Считам, че е твърде ранен етап при внасяне на предложението да си търси подкрепа от 17 членове на ВСС“.

„Може и да не се стигне до избор, ако кандидатът не събере необходимия брой гласове“.

От Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите вече са заложили високи стандарти за бъдещия кандидат:

„Желанието и на двете организации е бъдещият главен прокурор да бъде от системата на Прокуратурата или Следствието, защото те считат, че по този начин той най-добре ще познава абсолютно всички проблеми в дълбочина, които съществуват; да има визия за развитие на прокуратурата; да познава проблемите, да има чуваемост към социалните проблеми на прокурорите“.

Според Машева „е съвсем нормално на този етап и жена да оглави Прокуратурата“.