Пуснаха Евгения Банева от ареста

В десетката

Евгения Банева беше освободена от ареста като мярката ѝ за неотклонение беше променена с по-лека – „подписка”. Причина за това е здравословното ѝ състояние, което е несъвместимо с условията в следствения арест.

В Специализираната прокуратура е предоставено заключение от съдебно-медицинска експертиза, изготвена в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пирогов“, в което се сочи, че се налага

провеждане на оперативно лечение в спешен ред,

съобщиха от прокуратурата (prb.bg).

По делото е приложено и писмено становище на болницата при Софийския затвор, че обвиняемата не може да получи адекватни медицински грижи в болничното заведение.

След като се запознаха с експертното заключение, и основавайки се на Европейска конвенция за правата на човека и основните свободи, наблюдаяващите прокурори незабавно измениха определената тежка мярка за неотклонение на Банева с по-лека.

С това се предоставя

възможност за безпрепятствено адекватно лечение на обвиняемата.

На Евгения Банева е наложена забрана да напуска страната. На органите на МВР е възложено да следи изпълнението на мярката за неотклонение.

Евгения Банева е в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.