Протест във Велинград, няма вода 4 дни

ТОП новина

Жители на Велинград излязоха на протест пред общината. Повече от четири дни са оставени без питейна вода.

След протеста им последва скоростно уволнение на управителя на местното ВиК дружество.

За хроничната липса на водоснабдяване обвиниха местната власт. „Искаме като се пуснеш чешмата да има вода. Искам като си включиш пералнята да знаеш, че тази пералня ще изпере. А не да се притесняваш, че водата ще спре и тя ще се развали”, коментира Бойка Кирилова

Едно от засегнатите домакинства е и семейство Калпазанови. Преди две вечери търпението им се изчерпало и заедно с още 40 души решили без предупреждение, незаконно да блокират пътя към града, но полицията ги избутала.

„Проблемът с водата е от доста години. Поне 10. През два дни в „Каменица” няма вода”, коментира един от протестиращите.

А други обясниха, че всеки ден отиват с туби да наливат вода от други места. Има и семейства, които нямат достъп до живителната течност по три дни. Това затруднява бита на хората.

Причините за кризата оповести кметът на СПА столицата на Балканите Костадин Коев. „Първата причина е, че преди няколко дни имаше авария на довеждащ водопровод. Той се намира в изключително труден терен в гората. Действително в квартал „Каменица” има проблем с водата. Той обаче не е от вчера, той е от десетилетия. Основната причина е довеждащата инфраструктура – довеждащите водопроводи. Тя е правена в периода 1960-1967 година”, обясни градоначалника и допълни, че мрежата е амортизирана.

А през предишния програмен период е изпусната възможността за изграждането на т.нар. воден цикъл. Недоволните са категорични, че ще продължат с протестите.

„Оставката ми стои на бюрото на господин кмета от 10 май. Днес вода в домовете на хората има. Но в понеделник те отново излизат на протест”, обясни  Георги Мяшков,  управител на ВиК – Велинград.