Петима новоизбрани български евродепутати представиха своите приоритети

Политика

Петима от новоизбраните български евродепутати представиха приоритетите в предстоящата си работа. Дискусията беше организирана от бюрото на Европейския парламент в България.

Образованието ще бъде един от приоритетите в работата на Асим Адемов от ЕНП: „Ние от ГЕРБ разбрахме, че няма как една страна да просперира, да се развива, ако няма сериозни инвестиции в образователната система“.

Александър Йорданов от ЕНП постави акцент върху разширяването на Европейския съюз с държавите от Западните Балкани, където България трябва да има водеща роля. Важна тема за него ще бъде и сигурността в Черно море: „Защото само на около 400 километра от границите на Европейския съюз има един полуостров Крим, който Русия е превърнала в непотопяем самолетоносач и ракетоносител“.

Според Илхан Кючук важно е как Европейският съюз ще комуникира в бъдеще със Съединените щати, Китай и Русия. Постави акцент и върху свързаността на Балканите: „Има заделени 140 милиарда по европейски програми за изследваща многогодшна финансова рамка в областта на транспорта“.

Селскостопанската политика ще е приоритет в работата на Атидже Алиева-Вели.

Защитата на правата на българските превозвачи, нарушени с пакета „Мобилност 1“, ще е водеща цел за Петър Витанов от групата на социалистите и демократите: „Основната ни цел е да преодолеем тези решения, да не ги допуснем да минат на второ четене“.

Присъстващите получиха от Българското национално радио папка с посланията на хората, излъчени в ефира на Българското национално радио през последните 10 месеца по проекта „Чуй Европа“. Диана Димитрова: „Според младите хора, вашите приоритети трябва да бъдат образованието, дигитализацията, климатичните промени и екология“.