Нов балкански скандал: Заев ще реагира на изказване на Борисов

Политика

Премиерът Зоран Заев заяви, че ще реагира на българския премиер Бойко Борисов, който във вторник на среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ в Сараево е казал, че Стево Пендаровски е „северномакедонски политик“ и „северномакедонски президент“, пише в. „Слободен печат“.

Това стана докато премиерът Бойко Борисов потушаваше задочния спор със сръбския външен министър Ивица Дачич заради Косово на среща на Процеса за сътрудничество в Сараево. (Още по тази тема вижте във видеото по-горе).

Заев изтъкна, че това е грешка, която противоречи на Преспанското споразумение.

„Ще реагираме и ще изпратим нота, за да може да се поправят грешките. Понякога дори и у нас се правят грешки. Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония“, каза Заев.

Вестникът цитира изказването на Бойко Борисов в Сараево за българските медии: „Северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който каза нещата по правилен начин. Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония.“

Според евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки това поведение е израз на цялата политика на съседите ни.

„Част от управляващите в Скопие се опитват да имитират добри отношения с България и същевременно да използват братските отношения от страна на българското правителство и общество, за да се доберат до признание в НАТО и Европейския съюз“, заяви евродепутатът. „Погледнете г-н Заев – в София е българин, в Брюксел е първият европеец, а в Скопие отрича всичко това“, подчерта Джамбазки.

Велизар Енчев – бивш посланик в Хърватия и преподавател по балкански проблеми, е категоричен, че България трябва да втвърди тона си с Македония.

„Ако зависеше от мен, щях да предизвикам охлаждане на взаимоотношенията със Северна Македония, защото България е член на ЕС и НАТО, а те зависят от нашата дума за тяхното членство и в ЕС, и в НАТО“, заяви Енчев.

И Джамбазки, и Енчев са категорични, че премиерът не е направил гаф с изказването си за македонския премиер.