Депутатите окончателно въведоха забрана на наргилета за деца под 18 години

В десетката

Народното събрание въведе пълна забрана за употреба на тютюн, в това число наргилета и електронни цигари, но за деца до 18 години.

С  окончателните промени в Закона за здравето обаче пушенето на наргилета в заведенията е разрешено. Това доведе до остра размяна на реплики между ГЕРБ и вносителите от „Обединени патриоти“, които настояваха за пълна забрана за пушене в закрити помещения.

Тоталната забрана за пушене на наргилета в заведения не беше подкрепена от ГЕРБ с аргумента за нуждата от нотификация, която трябва да извърши Министерски съвет.

Всичко извън тази процедура, свързана с всякакви ограничителни мерки за тютюн и свързани с него изделия, може да доведе до неприложимост на промените и дори до санкции, подчерта председателят на здравната комсия Даниела Дариткова от ГЕРБ:

„От страна на ЕК срещу България, като размерът на глобите възлиза на стотици хиляди евро“.

Вносителите от НФСБ и ВМРО настояваха за прилагане на същата регулация за наргилетата, каквато е за цигарите.

Водещият вносител на промените и лидер на НФСБ Валери Симеонов заподозря прикриване на икономически интереси:

„Хората, които искат да запазят своя бизнес, своето обогатяване за сметка на здравето на хората, това са все едно Али Баба и 40-те разбойника, които чрез разбойничество са натрупали една пещера с богатства“.

Дариткова се възпротиви:

„И нека да не се засягаме на тема политика, защото за нас е важно наистина политиките, които са съществени по отношение на здравните медиатори, по отношение на забраната за деца до 18 г. да се реализират. Ние сме ги подкрепили в пълен обем“.

С приетите промени в Закона за здравето на санкции за пушене в заведение ще подлежат не само нарушителите, но и лицата, които са допуснали нарушаването на закона.