Вигенин: Ще работя в съгласие с ръководството на НС, отстоявайки своите принципи

ВАЖНО

Парламентът гласува Кристиан Вигенин да стане зам.-председател на НС със 106 гласа “за“ и 4 “против“ по предложение на БСП. Новият заместник-председател на парламента Кристиан Вигенин заяви пред „Хоризонт“, че в бъдещата си работа ще отстоява интересите на гражданите и ще защитава принципите на левицата.

„Аз вярвам, че Народното събрание е храм на демокрацията и че ние сме призвани да работим за интересите на гражданите. Това очевидно невинаги се възприема така, защото Народното събрание е една от институциите с най-нисък рейтинг, с най-ниско одобрение от гражданите. С работата си ще се стремя да покажа, че може да бъде различно. Ще се стремя да работя в съгласие с останалите членове на ръководството на парламента, но, заедно с това, ще отстоявам принципите, в които вярвам и които отстоявам заедно с колегите ми от БСП“.

Вигенин беше освободен от председателството на Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете. На негово място беше избран заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

До избора се стигна, след като социалистите направиха промени в парламентарната си група и освободиха от ръководните постове досегашния заместник-председател на парламентарната група Антон Кутев и секретаря на групата Кристиан Вигенин.  БСП остана повече от година без представител в ръководството на НС, след като Валери Жаблянов беше предсрочно освободен заради изказване, че „Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие“, а социалистите отказаха да посочат негов приемник в знак на протест. В защита на Жаблянов лидерът на БСП Корнелия Нинова тогава обяви, че няма да предлага нов заместник-председател на парламента и ще сезира Европейския съд за правата на човека. В края на юни Жаблянов беше освободен от Изпълнителното бюро на партията.