Какво си каза Бойко Борисов с Вучич и Ердоган

ТОП новина

Първата среща между българския премиер Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич, след избухването на дипломатическия скандал между двете страни, се състоя в Босна, където се провежда среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Двете страни са заявили намерение отношенията ни да се нормализират бързо.

Министър-председателят ни се срещна и с президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, а Борисов заяви: „Мирът и диалогът са най-добрите дипломати”.  Двамата обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница, предаде БГНЕС.

По време на разговора българският премиер Борисов подчерта важността от устойчивото развитие на двустранното партньорство, което е част от българската външна политика.

Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор

в областите миграция, борба с тероризма, енергийни доставки и сигурност, транспортни коридори, земеделие и животновъдство“, подчерта Бойко Борисов. Той изтъкна, че страната ни ще продължи да се води от принципите на добросъседство, взаимно уважение, равенство и ненамеса във вътрешните работи.

Борисов и Ердоган дадоха висока оценка на активизирането на политическия и икономическия диалог между България и Турция, като подчертаха доброто развитие на областта на туризма, енергетиката и транспорта през последните години.

Оценяваме приноса на Турция по въпросите с миграцията и подкрепяме продължаването на добрите практики,

включително прилагането на съвместната декларация между ЕС и Турция от 18 март 2016 г.“, заяви по време на срещата премиерът Борисов. Той беше категоричен, че мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията за всички държави в Европа.

„Страните кандидатки за членство в ЕС, включително Турция, са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес да изградим регион на стабилност, сигурност и просперитет, в които ценностите и принципите на ЕС са гарантирани“, изтъкна още пред турския президент българският министър-председател.