Сръбският посланик Владимир Чургус е извикан днес за разговори в българското външно министерство

ТОП новина

Сръбският посланик Владимир Чургус е извикан днес за разговори в българското външно министерство. Още в събота той беше извикан, за да даде обяснения за острата реакция на сръбския министър на външните работи Ивица Дачич по повод изказването на премиера Бойко Борисов миналата седмица в Познан, свързано с Косово. Представител на българската мисия в Белград също беше извикан от сръбското външно министерство.

Като „малко преходно недоразумение“ определи сръбският президент Александър Вучич обтягането на отношенията между София и Белград:

„По случая Белград и София – България е признала независимостта на Косово, Сърбия не признава Косово – това са разликите между двете страни. А за всичко останало смятам, че имаме добри отношения. Смятам това за малко, преходно недоразумение. Следващата седмица ще разговарям с българския президент Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. В Сърбия живее българско малцинство, което трябва да се чувства у дома си и не бива да страда заради такива разногласия. Вярвам, че можем да се върнем към отличните отношения. Лично ще се постарая за това в най-скоро време, ако моите приятели българският президент и премиер приемат това“, каза сръбският президент Александър Вучич.

А най-вероятно те ще бъдат потвърдени на скорошна среща между Вучич и българския премиер Бойко Борисов, от чийто отговор на въпрос на „Хоризонт“ се стигна до напрежението. Попитан дали евентуалният избор на испанеца Жозеп Борел ще попречи на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани, тъй като Испания е една от петте европейски държави, които не са признали независимостта на Косово, Борисов отговори:

„В момента, в който се заеме даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Така че, с цялото ми уважение, но ако той стане – това че Испания не признава Косово не значи, че другите, които сме го признали, нали, все едно неговото мнение ще е меродавно…“

Оттам последва острата реакция на сръбския министър на външните работи Ивица Дачич:

„Бойко, нека ти кажа едно нещо: Позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава! Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел! Какво значи това безобразие? На какво прилича това!? Дотук ми дойде вече!! Да не говорим, че преди няколко месеца получи и медал от нас!“

Вицепремиерът Екатерина Захариева предположи, че изказването на Дачич е с вътрешнополитически цели, но настоя за извинение:

„Трябва да се гледа предварително какво точно е казал българският премиер, преди да се реагира емоционално. Но за съжаление на Балканите като че ли повече емоция понякога има в политиката, доста излишна по мое мнение. Не бива така да се говори за съседна приятелска държава, още по-малко от министър към премиер. Още повече тогава, когато изказването на българския премиер е било изключително и политически, и юридически коректно. ЕС не признава държави, никоя организация не признава държави, държави се признават от държави“.

А Борисов имаше свое обяснение за реакцията на „нашите сръбски приятели“, както ги нарече той:

„Разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но, колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение. Неслучайно френският и немският президент и канцлер правиха тези срещи. Това е като камъчето в обувката – не го ли извадиме, не мине ли, в региона колкото и да си говориме за инфракструктура дигитална свързаност – няма как“.