„Дойче банк“ ще съкрати 18 000 служители до 2022 година

Бизнес и Икономика

Голямата германска банка „Дойче банк“ обяви, че ще съкрати 18 000 свои служители до 2022 година при всеобхватно реструктуриране, насочено към възстановяване на устойчива рентабилност и подобряване на възвращаемостта на акционерите си.

По този начин банковият персонал ще бъде намален съществено от около 91 500 до 74 000 в рамките на следващите няколко години, или съкращаване на близо една пета от служителите, което се очаква да доведе до икономии в размер на 6 млрд. евро.

Водещата банка със седалище във Франкфурт съобщи в неделя, че ще се откаже и от своето поделение за търговия с акции като част от плана за излизане от по-волатилните инвестиционни дейности на кредитната институция. Това ще представлява един от най-големите основни ремонти на дадена банкова институция след глобалната финансова криза и голямо отстъпление от инвестиционното банкиране на „Дойче банк“, която от години се опитваше да се конкурира с американските кредитни институции на Уолстрийт.

Като част от мащабната реформа, намиращата се в затруднения немска банка ще премахне глобалния си бизнес с акции, ще намали размера на инвестиционната си банка и ще ограничи някои от своите операции с фиксиран доход – област, традиционно считана за една от силните ѝ страни.

Банката също така ще създаде нова така наречена „лоша банка“ в която ще прехвърли проблемни рискови активи на стойност 74 млрд. евро.

В резултат на процеса на преструктуриране „Дойче банк“ очаква нетна загуба от 2,8 млрд. евро през второто тримесечие и излизане на загуба в рамките на цялата финансова година.

Целта на предстоящото мащабно преструктуриране с хоризонт 2022-а година е да се достигне годишен приход от 25 млрд. евро, от които 7,5 млрд. евро в поделението за инвестиционно банкиране и 2,5 млрд. евро при управлението на активи, съобщиха от „Дойче банк“.

„Днес анонсирахме най-фундаменталната трансформация на банката от десетилетия насам“, обяви през уикенда главният изпълнителен директор на „Дойче банк“ – Кристиан Севинг.

Акциите на „Дойче банк“ поскъпнаха за кратко в началото на днешната търговия на Франкфуртската борса с над 3% към 7,49 евро за една акция, достигайки най-високо ниво от началото на месец май, в резултат на анонсираните мащабни преобразувания и сериозното съкращаване на банковия персонал в следващите няколко години.

Последва обаче доста бързо париране на тези първоначални печалби, след което акциите на германският водещи кредитор дори се понижиха с 0,85% към 7,10 евро за акция.