„Дойче банк“ ще съкрати 18 000 служители до 2022 година

Икономика

Голямата германска банка „Дойче банк“ обяви, че ще съкрати 18 000 свои служители до 2022 година при всеобхватно реструктуриране, насочено към възстановяване на устойчива рентабилност и подобряване на възвращаемостта на акционерите си.

По този начин банковият персонал ще бъде намален съществено от около 91 500 до 74 000 в рамките на следващите няколко години, или съкращаване на близо една пета от служителите, което се очаква да доведе до икономии в размер на 6 млрд. евро.

Водещата банка със седалище във Франкфурт съобщи в неделя, че ще се откаже и от своето поделение за търговия с акции като част от плана за излизане от по-волатилните инвестиционни дейности на кредитната институция. Това ще представлява един от най-големите основни ремонти на дадена банкова институция след глобалната финансова криза и голямо отстъпление от инвестиционното банкиране на „Дойче банк“, която от години се опитваше да се конкурира с американските кредитни институции на Уолстрийт.

Като част от мащабната реформа, намиращата се в затруднения немска банка ще премахне глобалния си бизнес с акции, ще намали размера на инвестиционната си банка и ще ограничи някои от своите операции с фиксиран доход – област, традиционно считана за една от силните ѝ страни.

Банката също така ще създаде нова така наречена „лоша банка“ в която ще прехвърли проблемни рискови активи на стойност 74 млрд. евро.

В резултат на процеса на преструктуриране „Дойче банк“ очаква нетна загуба от 2,8 млрд. евро през второто тримесечие и излизане на загуба в рамките на цялата финансова година.

Целта на предстоящото мащабно преструктуриране с хоризонт 2022-а година е да се достигне годишен приход от 25 млрд. евро, от които 7,5 млрд. евро в поделението за инвестиционно банкиране и 2,5 млрд. евро при управлението на активи, съобщиха от „Дойче банк“.

„Днес анонсирахме най-фундаменталната трансформация на банката от десетилетия насам“, обяви през уикенда главният изпълнителен директор на „Дойче банк“ – Кристиан Севинг.

Акциите на „Дойче банк“ поскъпнаха за кратко в началото на днешната търговия на Франкфуртската борса с над 3% към 7,49 евро за една акция, достигайки най-високо ниво от началото на месец май, в резултат на анонсираните мащабни преобразувания и сериозното съкращаване на банковия персонал в следващите няколко години.

Последва обаче доста бързо париране на тези първоначални печалби, след което акциите на германският водещи кредитор дори се понижиха с 0,85% към 7,10 евро за акция.