Екатерина Захариева: Думите на Дачич към Борисов бяха емоционални и непремерени

В десетката

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева определи изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич по повод думи на премиера Бойко Борисов в Познан като емоционално и непремерено. Пред журналисти преди началото на днешното Национално събрание на ГЕРБ в НДК Захариева коментира:

„Трябва да се гледа предварително какво точно е казал българският премиер, преди да се реагира емоционално. Но за съжаление на Балканите като че ли повече емоция понякога има в политиката, доста излишна по мое мнение. Не бива така да се говори за съседна приятелска държава, още по-малко от министър към премиер. Още повече тогава, когато изказването на българския премиер е било изключително и политически, и юридически коректно. ЕС не признава държави, никоя организация не признава държави, държави се признават от държави“.

Утре сръбският посланик ще бъде извикан на разговори във външно министерство, за да се запознае точно с думите на премиера.

Реципрочна е мярката и в сръбската държава, потвърди министър Захариева: „Утре те са извикали съответно нашия временно управляващ, тъй като посланикът е в отпуск в момента, направили са едно изявление, че се надяват да се изяснят нещата, а в крайна сметка България е суверенна държава и има право да признава или не държави. Ние сме решили да признаем Косово преди доста години и това по никакъв начин не се е отразявало, поне досега, на двустранните отношения между Сърбия и България…Извинението е личен акт – дали ще се случи, трябва самият външен министър на Сърбия Ивица Дачич да реши. Не би било лошо да се извини“.