Нов по-силен трус в Калифорния, има ранени

ТОП новина

Земетресение с магнитуд от 7,1 разтърси Южна Калифорния. Трусът е причинил разрушения – съобщава се за напукани стени и повредени пътища, на места заради повреда на газопреносната мрежа са избухнали пожари, няколко души са ранени, предаде Асошиейтед прес. Местните власти съобщават за много леко ранени хора, но засега няма точни данни.

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението, съобщиха от пресцентъра на външното министерство. В генералното ни консулство в Лос Анджелис е сформиран кризисен щаб, който отговаря денонощно на спешната телефонна линия на мисията. От МВнР съветват всички български граждани, които живеят в Южна Калифорния, да следят за сеизмичната обстановка и да се съобразяват с всички разпоредби на местните власти, свързани с евентуални евакуации и предпазни мерки.

Американският геологически институт съобщи, че трусът е регистриран в 20.19 ч. местно време в петък и епицентърът му е бил на 11 мили (17 километра) североизточно от Риджкрест, на дълбочина 10 километра. Същото селище беше разтърсено от земетресение от 6,4 в четвъртък.

Трусът е усетен в центъра на града като вълнообразно движение, което изглежда е продължило поне половин минута. Почувстван е чак в Лас Вегас, на около 350 км западно, и в Мексико.

Ако предварително регистрираният магнитуд е верен, това ще е най-силното земетресение в Южна Калифорния от 20 години. Риджкрест има население от 28 000 души.