Новият модел, по който ще се осигуряваме – готов

На доктор

Здравният министър е готов с новия модел, по който ще се осигуряваме. Текстовете, които ще бъдат представени официално след няколко дни, предлагат край на монопола на НЗОК. Заедно с нея на пазара ще излязат и частни здравни каси, които обаче вероятно ще струват допълнителна такса. Те ще трябва да са специализирани в здравни дейности и няма да могат да правят друг вид застраховки.

Българите ще могат да избират сами дали да останат към държавната здравна каса или да преминат към частен фонд. При всички случаи е предвидено вноската да остане 8 процента.

Ще има обаче и задължително доплащане, без засега да е ясно колко. Допълнително доброволно осигуряване е заложено като възможност и в новия модел.

„Той сам по себе си води до увеличаване на контролните функции на участниците в този здравноосигурителен процес. За мен контролът е изключително важен. Неефективното, нецелесъобразното използване на средствата е непростима грешка”, каза здравният министър Кирил Ананиев.

„Доколкото знам те обсъждат да предложат доплащане като процент от услугата. В момента има хора, които доплащат по няколко хиляди лева за оказване на медицинска помощ, било като цена на медицинско изделие, избори на екипи, какви ли не неща, които са измислени, за да се доплаща от страна на пациента. В същото време има пациенти, които биват лекувани по добре платени клинични пътеки, които не доплащат почти нищо. Това не е справедливо. Според мен много по-справедливо е да се въведе процент от услугата, който да си доплащаме ние”, заяви Стойчо Кацаров от Център за защита на правата в здравеопазването.

„До края на годината ще има нови медицински стандарти, нови алгоритми на клиничните пътеки, нов Национален рамков договор за медицинските и денталните дейности за тригодишен период. Инвестираме с европейски средства в линейки и строителство с цел укрепване на спешната медицинска помощ. Провеждаме нова политика в областта на специализациите. Водя ежедневни разговори с банкери и кредитори за погасяване на натрупаните в годините назад милиони левове просрочени задължения, каза министърът, цитиран от БНР.

Депутатът от ДПС Нигяр Джафер подчерта, че се задълбочават регионалните дисбаланси: „Министърът на здравеопазването има една основна задача – да осигури достъп до здравеопазване на населението на цялата територия на страната“, заяви д-р Джафер.

Министър Ананиев заяви, че се спекулира по темата и добави, че е най-важно населението да получи истинска здравна помощ. Над 150 милиона са натрупаните дългове на болниците:

Министър Ананиев подчерта, колко е важно да бъде осигурени материалните активи на здравните заведения в Северозападна България, като обяви, че ще бъдат осигурени 30 линейки за болниците във Видин, Враца и Монтана, а за ремонти на спешните отделения и други сгради ще бъдат отделени над 3 милиона лева.