Samsung на съд заради водоустойчивите си телефони

Европа и Светът

Австралийската Комисия по конкуренцията и крайните потребители (ACCC) обяви, че е завела дело срещу Samsung с обвинение за подвеждаща реклама. Според комисията, компанията повежда потребителите с рекламите си, че някои от нейните телефони са водоустойчиви.

Проверката се простира до февруари 2016 г., като обхваща анализ на над 300 реклами на компанията в интернет, пресата, телевизията билбордове и др. В тях се показват изображения на хора, които използват телефоните в басейни и океани/морета. В характеристиките на устройствата е написано, че те могат да издържат на дълбочина 1,5 метра в продължение на 30 минути.

Според комисията Samsung повежда с тези твърдения и обещанията, че използването на рекламираните телефони във вода няма да им навреди по време на продължителността на техния живот. ACCC твърди, че Samsung не е предоставила данни за направени достатъчно тестове, които да проверят дали и как потапянето на устройствата във вода, включително солена, се отразява на живота им.

ACCC казва още, че в сайта на Galaxy S10 е написано, че не се препоръчва устройството да се използва на плаж или басейн. Освен това данните за издръжливост са само в сладка вода. Комисията твърди още, че компанията е отказала и „множество“ гаранционни претенции от потребители, чийто телефони са били повредени от използването им във вода.

Комисията отбелязва, че рекламирането на тези функции е позволило на Samsung да продаде телефоните на по-висока цена и че самата компания е признала, че водоустойчивостта е важен критерий за не малко потребители в избора им на телефон. ACCC смята, че компанията е рекламирала използването на телефони в ситуации, в които не е препоръчително да се използват, за да привлече вниманието на потребителите. В иска са споменати множество водоустйчиви модели на компанията от 2016 г. до сега, от които са продадени над 4 млн. бройки само в Австралия.

Пред в. Guardian Samsung коментира, че не се съгласява с обвиненията и ще се защитава в съда. Компанията казва, че в рекламите няма нищо подвеждащо и че предоставя на засегнатите потребители безплатни решения в рамките на австралийските закони. Samsung коментира още, че удовлетвореността на потребителите е важен приоритет за нея и работи в интересите на клиентите.

ACCC иска от съда на наложи санкции и да изиска още данни от компанията.