Ангелкова „разчиства“ терена за концесиониране на плажовете

Бизнес и Икономика

Предстои нов ремонт на Закона за концесиите. След като министърът на туризма Николина Ангелкова се отърва от най-отявления си противник в правителството на Бойко Борисов – Валери Симеонов, тя отново прави опит  да си върне  контрола върху отдаването на плажовете на концесия. Очевидно този път  се справя успешно, тъй като парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление  вече одобри на първо четене поисканите от Ангелкова поправки в Закона.

Формално мотивите за тези промени са свързани с факта, че договорите за  частно управление на 39 плажа са изтекли или изтичат и  ако бъдат приети новите поправки, въпросните плажове  ще бъдат отдавани по нов,  „специален“ ред по Закона за Черноморското крайбрежие. Което всъщност значи, че с тях ще се разпорежда  началничката на туризма.   По този начин се ликвидира „вредното влияние“ на Симеонов, чиято идея, която искаше да прокара при предишната редакция на Закона беше към плажовете да се прилага общият режим по Закона за концесиите, а не за  тях да се утвърди  специален режим. Доводите  му тогава бяха, че плажовете се раздават на „дебеловрати момчета“  по меко казано непрозрачен начин. Веднага след оставката му Ангелкова се опитва  да върне старото положение, но при предишния й опит срещу това възразиха народните представители от БСП и  от „Обединени патриоти“. Сега обаче при гласуването в комисията  законопроектът беше подкрепен от всички депутати, с изключение на тримата от БСП – те  се въздържаха.

В мотивите  за  законопроекта, който е внесъл  Министерският   съвет на 24 юни е посочено, че „с  предлаганите в настоящия законопроект изменения и допълнения на Закона за концесиите се цели създаването на специална цялостна уредба на концесиите за услуга с обект морски плаж“ . На дълго и нашироко вносителите са обяснили , колко „специфичен обект“ е морския плаж и как той е „ основа на летния туризъм“.

Предложението е аргументирано с подробно описание на   купища директиви на Европейския съюз, които страната ни е транспонирала към нашето законодателство, но те едва по един или друг начин  създавали пречки  за  бизнеса на плажните концесионери.

В мотивите е записана още : „Концесиите за морските плажове са преимуществено „национални“, като се има предвид прагът, а сам българският законодател посочва, че откритата процедура е единствено приложима при националните концесии. Нецелесъобразно е прилагането на сложната и дълга процедура за морските плажове, не само защото те не са в обхвата на директивата, а и защото прагът за нейното приложение би обхванал незначителна част от тях. Това би отказало бизнеса от дългосрочни инвестиции, а при липсата на публично-частно партньорство в този сектор ще се застрашат най-вече интересите на посетителите на морския плаж и ще се създадат непредвидени разходи за държавата по отношение на подсигуряването на задължителните дейности. Ще бъде затруднено организирането и прилагането на процедури по възлагане на концесии на морски плажове не само поради много усложнената процедура и удължени срокове, но и поради липсата на разработена подзаконова нормативна база (Наредба за мониторинга, управлението и контрола на концесиите) и никаква практика по този нормативен акт“.

Тези и още купища аргументи, които хората на Ангелкова са посочили в мотивите си за исканата промяна  целят  да убедят народните ни представители, че

поисканото от нея трябва да й бъде дадено.

Не е пропуснат  и друг факт  – че е голям  броя на  неохраняемите  морски плажове, за които държавата и общините трябва да се охарчват. Подчертан е и „държавният интерес“, който бил морските плажове да бъдат отдадени на концесия, за да може държавата да печели от дейностите  там,  а не да извършва разходи за тях“.

Ангелкова не е пропуснала да се ожали, че промените, които Валери Симеонов изиска чрез  Закона за концесиите, влязъл в сила от 1 януари 2019 –а,  затруднявал процедурата и създавал риск голяма част от морските ивици да останат неохраняеми. Туристическата министърка  не пропусна да изкаже своите критики за това, че по действащата нормативна уредба сега  процедурата била тромава и създавала много административни пречки пред бизнеса. И добави, че с  промените в Закона нещата щели да се ускорят. Много е възможно като се има  предвид колко бързо  се справи тя с раздаването на най-апетитните части от бреговата ни ивица. И  не се обърка на кого да ги  предостави –  все на

избрани бизнесмени.

Всичко тава завършва с изречението :“ Стабилността и ефективността на предлаганата промяна в нормативната уредба ще създаде трайна бизнес среда и е предпоставка за увеличаване на инвестициите в сектора“.

Като имаме в предвид обаче, картината, която се очерта през сегашния  летен сезон всички тези слова, някак

не могат да бъдат „транспонирани“ към реалността.

Наблъсканите с чадъри плажни ивици  остават все по-безлюдни, а българите почти без никакви колебания организират летните си почивки  в нашата южна  съседка Гърция. Пък и защо не, когато там никой не им сваля десет кожи от гърба за това, че ползват чадъри и шезлонги на плажа, а често  хотелиерите дори им осигуряват и поднос с плодове,  за да бъде  сянката им   „овкусена“. Да се  чуди човек, как при съседите  „пречките  пред бизнеса“ все  са преодолени?!