Опасни болести, с които може да се заразите от домашния любимец

На доктор

Заболяванията, които могат да преминат от животни към хора, са известни като зоонотични. Те са изненадващо чести: повече от шест от всеки 10 случая на човешка инфекциозна болест са свързани с животни.

Зоонотичните заболявания обикновено се разпространяват чрез контакт между човека и самото животно или животински отпадъци и по-рядко чрез консумация на замърсени хранителни продукти.

INSIDER се консултира с медицински специалисти, за да идентифицира няколко заболявания, които могат да преминат от животни към хора и как можете да се защитите.

Можете да хванете „котешка треска“ чрез ухапвания от котки или драскотини.

Инфекцията с бартонела, известна също като котешка треска, се причинява от бактерия, наречена Bartonella henselae. Обикновено се разпространява от котки чрез ухапване или драскотини. Един от първите признаци на инфекция е отичане и зачервяване на мястото на раната, но могат да се развият по-сериозни симптоми като подуване на лимфните възли или треска без очевиден източник. Особено опасна е за малките деца и хората със слаба имунна система. При тях може да причини сериозни усложнения, засягайки кръвния поток, стомашно-чревния тракт и дори сърцето.

Бартонелата е най-често срещана при котенца, особено бездомни. Заразяването с нея се случва сравнително рядко и в повечето случаи заболяването лесно може да бъде излекувано с един курс с антибиотик без усложнения.