Борисов предлага хърватския премиер за председател на ЕК

ТОП новина

Лидерите на страните от Европейския съюз заседават отново днес в Брюксел, за да се опитат да постигнат консенсус за висшите постове в институциите на Общността през следващите 5 години.

Вече два дни продължават заседанията, на които трябва да бъдат избрани нови председатели на Европейската комисия, на Европейския съвет, Върховен представител за външната политика и сигурността и председател на Европейската централна банка.

При пристигането си за заседанието българският премиер Бойко Борисов изрази надежда, че днес може да бъде постигната сделка и лидерите да успеят да намерят начин да се обединят.

Запитан за евентуалната кандидатура на френския политик Мишел Барние за шеф на Еврокомисията, Борисов заяви: „Не съм чул името му да се споменава през последните дни на т.нар. консултации“.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Кристалина Георгиева е добре подготвена за председател на Европейската комисия, но ѝ липсва подкрепа. Той допълни, че е предложил хърватския премиер Андрей Пленкович за председател на Комисията по време на днешните дискусии в Европейската народна партия: „Аз предложих Пленкович за председател на Европейската комисия. Сега всеки предлага. Викам, айде, ето и още варианти. Много от колегите бяха против Кристалина затова, че е напуснала навремето поста. Иначе безспорно по-подходящ кандидат за Комисията от нея няма“.

Попитан дали ЕНП държи на председателското място на ЕК, Борисов потвърди и се аргументира, че то се полага на партията-победител. „В същото време сами не можем да вземем нито един пост, без да се намери вариант, затова има десетки варианти“, каза още българският министър-председател.