Каракачанов към Радев: Щом самолетите са скъпи, обади се на Тръмп!

ТОП новина
Американците виждат, че при нас има разнобой и си гонят икономическите интереси. При тях, както и при руснаците, няма братство и партньорство – има икономически интереси, твърди военният министър

След задочния спор между президента Радев и Красимир Каракачанов за цената на американските самолети, военният министър критикува отношението на върховния главнокомандващ по темата в интервю пред ПИК.

„Ти си върховен главнокомандващ, плюс това си бил шеф на ВВС. Ако искаш да бъдеш полезен, опитай да помогнеш с нещо през институцията, която представляваш, а не само да критикуваш. Да, има много неща, които и на мен не ми харесват в американското предложение за договор. И във финансовите параметри и като отношение към нашата авиация. Но аз се опитвам нещо да променя в разговори и преговори, а ти само критикуваш. Обади се Тръмп и опитай да помогнеш. ВВС не е моя лична собственост. Опитай да помогнеш с контактите си в САЩ“, заявява Каракачанов.

„Този проблем е от 8 месеца – това не му харесало, онова не му харесало. Само недоволство. Като не ти харесва, вдигни телефона на Тръмп, поискай среща с него и му кажи: Уважаеми колега, цената е малко по-висока, има неща, които не са ми ясни, а аз разбирам от самолети. Но в същото време не прави нищо и само критикува. Разбирам да го прави социалният министър, но това е върховният главнокомандващ“.

Каракачанов декларира, че всичко, което не му е харесало в договора, вече го е казал в прав текст на американската страна.

„При тях се смениха трима военни министри за това време. Казах им, че искат да вземат на босия цървулите, защото ние не сме Германия, Франция или Великобритания. И те намалиха цената. Казал съм, че това, което предлагат по този начин, нас не ни устройва. Казах го на тези, които са ми равностойни по институция – генерал Матис, министър Шанахън, посланика, генерал Хупър. Защо той /б.р Радев/ не помогна като институция, а не да пита защо ракетите са 16, а не 18, защо пилотите ще бъдат еди колко си и още и още…“, казва военният министър. И припомня, че Радев е имал възможност през служебното правителство да излъчи победител, примерно Грипен, а следващото правителство да вземе решението.

„Защо критикува българското правителство? Американците виждат, че при нас има разнобой и си гонят икономическите интереси. При тях, както и при руснаците, няма братство и партньорство – има икономически интереси. Кажи го на американците в прав текст – че не харесваш договора. А не да биеш по собственото си правителство, за да се харесаш на електората“, продължава Каракачанов. Според него целта на президента не е да провали сделката. „Той знае, че ако стане така, скоро нов самолет няма да видим. А такъв не сме вземали от 30 години. Просто печели политически дивиденти покрай мръсната работа, която трябва да свършим ние. Когато аз тръгнах да ремонтирав Миг-29 не чух подкрепа от президентството. А като командир на ВВС той беше предложил като купим старите Ф-16 да махнем МиГ-овете. Не може да демотивираш пилотите, не е патриотично. Не може да използваш армията, за да удариш правителството“, заявява военният министър.

Tagged